Zeer ernstig arbeidsongeval: onmiddellijk melden bij de inspectie

Bij een zeer ernstig arbeidsongeval moet er onmiddellijk een melding gedaan worden bij de bevoegde arbeidsinspectie.
©:

gepubliceerd op 20.08.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Wat is een zeer ernstig arbeidsongeval?

De verplichting om een zeer ernstig arbeidsongeval onmiddellijk te melden staat ingeschreven in art. 94nonies van de wet welzijn. De definitie van een zeer ernstig arbeidsongeval is bepaald in de Codex, art. I.6-3. De definitie baseert zich op de omschrijving van de ernstige arbeidsongevallen. Het gaat om dezelfde ongevallen behalve deze met tijdelijke letsels. Een zeer ernstig arbeidsongeval is dus een dodelijk ongeval of een ongeval met blijvende letsels. Het gaat enkel over ongevallen op de arbeidsplaats en niet over ongevallen tijdens het woon-werkverkeer.

Wie?

De verplichting voor onmiddellijke melding berust bij de werkgever van het slachtoffer.

Hoe?

De kennisgeving gebeurt aan de hand van een technologisch geschikt middel met vermelding van 

  • de naam en het ondernemingsnummer bij de Kruispuntbank van Ondernemingen van de werkgever;
  • de naam van het slachtoffer;
  • de datum en de plaats van het ongeval;
  • de vermoedelijke gevolgen van het ongeval;
  • een korte beschrijving van de omstandigheden.

Aan wie?

Een zeer ernstig arbeidsongeval moet onmiddellijk gemeld worden bij de bevoegde arbeidsinspectie. Deze term verwijst naar gelang het geval naar de regionale directie van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk waarbinnen het arbeidsongeval zich heeft voorgedaan of naar de Directie Toezicht op de chemische risico’s voor de Seveso bedrijven. 

Wachtdienst

Als het ongeval gebeurt buiten de kantooruren dan kan de wachtdienst contacteren van het het regionaal toezicht van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk. De wachtdienst is bereikbaar op

  • Nederlandstalig: 02 235 53 00
  • Franstalig: 02 235 55 44

Deze telefoonnummers worden tijdens de wachtdienst automatisch doorgeschakeld naar het gsm-nummer van de inspecteur van wacht. 

Tijdens de kantooruren kan dit nummer ook gebruikt worden. Via een keuzemenu word je dan door verwezen naar de territoriaal bevoegde regionale directie.

Voor zeer ernstige arbeidsongevallen op sites van Seveso-ondernemingen blijft de regel dat het Toezicht op de chemische risico's op de hoogte moet worden gebracht, op telefoonnummer 02 233 45 12.

Komt de inspectie ter plaatse?

In functie van de ernst van het arbeidsongeval, en in ieder geval op vraag van de gerechtelijke autoriteiten, wordt er beslist of de inspecteur ter plaatse komt om een onderzoek op te starten. Hij/zij zal dan ook nagaan of de nodige maatregelen genomen zijn om, in afwachting van het grondige onderzoek door de bevoegde preventiedienst, de veiligheid en gezondheid van de werknemers te garanderen.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.