Veiligheidscoördinator
Daarom werd de functie van veiligheidscoördinator in het leven geroepen. De veiligheidscoördinator moet ervoor zorgen dat het tegelijk werken op dezelfde werf door verschillende aannemers niet tot gevaarlijke situaties leidt. Voor grotere werven moet er al een veiligheidscoördinator aangesteld worden tijdens de ontwerpfase van het project. In die fase kunnen kritische momenten al geïdentificeerd worden, zodat aannemers daar rekening mee kunnen houden tijdens de uitvoering.
Veiligheids- en gezondheidsplan
Tijdens de ontwerpfase stelt de veiligheidscoördinator een veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan) op, dat bezorgd wordt aan alle aannemers die op de werf aanwezig zullen zijn. Het is dan aan de aannemer om aan te geven hoe hij zal omgaan met de risico’s die vermeld worden in het V&G-plan. Dat wordt opgevolgd door de veiligheidscoördinator tijdens de uitvoeringsfase.
Coördinatiestructuur en -dagboek
Voor grote werven moet er een coördinatiestructuur opgezet worden. Dat betekent dat de veiligheidscoördinator regelmatig overlegt met de verschillende partijen die aanwezig (zullen) zijn op de werf, en dat alle opmerkingen in een coördinatiedagboek moeten genoteerd worden.
Postinterventiedossier
Een ander belangrijk document dat je na elke tussenkomst van een veiligheidscoördinator ontvangt als bouwheer, ongeacht de grootte van de werf, is het postinterventiedossier. Daarin vind je foto’s en plannen van het bouwwerk zoals het gebouwd is (dat kan afwijken van hoe het ontworpen werd). Met het postinterventiedossier heb je belangrijke informatie in handen als er later aan het bouwwerk wijzigingen nodig zijn.