Waar is da feestje? De gevaarlijke combinatie van feestvierders en het werk

Verjaardagen, de verwelkoming van nieuwe collega’s of het afscheid van vertrekkers, goede kwartaalcijfers, kerst of nieuwjaar, er is altijd wel een reden voor een feestje op het werk. Maar wat als er iets misloopt? Hoe zit het dan met de verantwoordelijkheden?
©:

preventActua 06/2016 

Auteur:
Joris De Wortelaer, bijzonder lic. sociaal recht en advocaat aan de balie te Leuven
Geactualiseerd op:

Juridische risico’s

Teambuildings, recepties, drinks, etentjes, degustaties, ... Het moreel waarderen van werknemers vormt de hoeksteen van een modern personeelsbeleid. 
Nochtans bestaat op dit vlak geen absolute vrijgeleide. Vanuit juridisch en preventieoogpunt zijn die activiteiten niet risiconeutraal. Feestjes kunnen immers snel slecht aflopen: ongevallen als gevolg van drankmisbruik, verhitte discussies tussen collega’s, beschadiging van het materiaal, ongewenste intimiteiten, verkeersongevallen in beschonken toestand, … Allemaal denkbare incidenten met potentieel aanzienlijk gevolgen.

Twee scenario’s

Verschillende hypotheses zijn denkbaar, maar gemakshalve onderscheiden we twee basisscenario’s. 

In de eerste situatie gaat de organisatie van het feestje uit van de werkgever en draagt die ook alle kosten. Formeel zijn de werknemers niet verplicht om daaraan deel te nemen, maar de sociaal-collegiale druk is meestal zo hoog dat niemand durft weigeren.
In het tweede scenario organiseren de personeelsleden het feest onderling. Ze dragen zelf alle kosten en zijn autonoom op het vlak van de praktische organisatie. De enige binding met de werkgever is in die situatie de werkplaats.

Beide basisscenario’s verschillen erg op het vlak van de mogelijke juridische gevolgen.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.