Een lasser voerde een interventie uit aan een groot werkstuk op een hoogwerker. Toen het werkstuk plots roteerde, werd de hoogwerker opgetild waardoor het toestel kantelde. De werknemer kwam hierbij om het leven. De inspecteurs benadrukken het belang van een goede planning wanneer men meerdere toestellen, waaronder een hoogwerker, tegelijkertijd gebruikt.
Wat gebeurde er?
Het slachtoffer werkte als lasser voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van grote koppelstukken voor het transport van vloeistoffen in verschillende industrieën (chemische sector, olie-industrie, ...). Op de dag van het ongeval voerde de arbeider laswerken uit aan een groot koppelstuk. Het werkstuk, dat in de lucht gehouden werd door een lasmanipulator, bevond zich boven een werkput. Die put, die diende om nog grotere werkstukken te kunnen roteren, was op dat ogenblik afgedekt met een grote metalen plaat. De lasser werkte op een hoogwerker, die deels op de metalen plaat stond.
Tijdens het roteren van het werkstuk werd het deel van de plaat waarop de hoogwerker rustte, opgetild, waardoor de hoogwerker omkantelde en de arbeider naar beneden viel. De hulpdiensten brachten hem nog naar het ziekenhuis, waar hij enkele uren later aan zijn verwondingen overleed.
Oorzaken van het ongeval
Het slachtoffer kwam om het leven door de val van de hoogwerker, die was omgekanteld nadat de metalen plaat waarop het toestel deels steunde, werd opgetild. De inspecteurs wezen op een gebrekkig beheer van de laswerken op hoogte: slechte identificatie van de gevaren en onvoldoende preventiemaatregelen bij het gebruik van hoogwerkers. De werkgever moest de nodige corrigerende maatregelen treffen: werkprocedures opstellen, veiligheidsattesten verstrekken, opleidingen voor de werknemers organiseren en controlemaatregelen invoeren.
Preventiemaatregelen
Volgende maatregelen kunnen helpen om ongevallen te voorkomen die zich tijdens het werken met hoogwerkers kunnen voordoen (vooral bij interactie met andere toestellen):
- het werk goed inplannen, de gevaren identificeren en de nodige preventiemaatregelen nemen
- rekening houden met de werkomgeving en de risico’s beoordelen die de stabiliteit van het toestel in het gedrang kunnen brengen
- ervoor zorgen dat de hoogwerker op een stevige en stabiele ondergrond staat
- controleren of de gebruiksinstructies van de fabrikant nageleefd worden
- de werknemers een opleiding over veilige werkmethoden laten volgen en controlemaatregelen invoeren
Bron CNESST (rapport en 3D-animatie)