Leren uit ongevallen: handgereedschap

Informatie voor werknemers
Op zoek naar voorbeelden van arbeidsongevallen met handgereedschap? Wij verzamelden er enkele om je te helpen bij het sensibiliseren van werknemers in bijvoorbeeld toolboxmeetings of infosessies. Je vindt onderaan ook mogelijke preventiemaatregelen terug.
©:

gepubliceerd op 23.09.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

In Maleisië schoot een dertigjarige bouwvakker zichzelf per ongeluk in het oog met een nagelpistool. De nagel kwam terecht in de hersenen van de man, maar gelukkig slaagden de artsen erin om het voorwerp veilig te verwijderen. Hoe kon dit ongeval gebeuren? En wat mag je nooit doen bij het gebruik van een nagelpistool?

Wat gebeurde er?

De man gebruikte een pneumatisch nagelpistool op een bouwplaats en droeg daarbij geen veiligheidsbril.

Meer over het ongeval en preventietips

Een jonge werknemer kreeg een splinter in het oog en zal voor de rest van zijn leven niet meer goed kunnen zien uit zijn rechteroog. Hoe kon dit gebeuren?

Wat gebeurde er?

In een winkel werden er renovatiewerken uitgevoerd. De ploeg die aan het werk was, plaatste een tijdelijke wand bestaande uit pvc-panelen om de zone van de werken af te scheiden van de publieksruimten. Een van de werknemers gebruikte een hamer en sloeg daarmee op een pvc-paneel. Daarbij kwam een splinter vrij die in zijn rechteroog terechtkwam. De splinter veroorzaakte een ernstig letsel aan zijn oog en de man in kwestie zal niet meer volledig kunnen zien. De werknemer droeg net als zijn collega’s geen veiligheidsbril.

Bron HSE

Bij het werken aan een kolomboor werden de haren van een werkneemster gegrepen. De gevolgen tekenen haar voor de rest van haar leven.

Wat gebeurde er?

De werkneemster was aan het werk aan de kolomboor toen haar paardenstaart verstrikt raakte in de draaiende boor. Haar haren werden gegrepen en ze verloor een deel van haar hoofdhuid (gescalpeerd). In de maanden na het incident moest ze meerdere operaties ondergaan om haar hoofdhuid te reconstrueren. Eén oor werd geamputeerd. 

Uit het onderzoek achteraf bleek dat de kolomboor niet voorzien was van de nodige afschermingen. Nochtans was in de risicoanalyse die het bedrijf had uitgevoerd voor de kolomboor, aangegeven dat er steeds met beschermkap moest gewerkt worden. In de praktijk bleek dit niet het geval. Al jaar en dag gebruikte iedereen de machine zonder beschermkap. 

Bron HSE

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.