Hoe OiRA inzetten in het dynamisch risicobeheersingssysteem?

OiRA-tools bieden ondersteuning bij het uitvoeren van een risicoanalyse, het opstellen van een actieplan en het opvolgen van preventiemaatregelen (dynamisch risicobeheersingssysteem).
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 21.08.2024 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Wat zijn OiRA-tools?

OiRA staat voor Online interactive Risk Assessment. De OiRA-tools zijn gratis gebruiksvriendelijke online risicobeoordelingstools die KMO's kunnen helpen bij het uitvoeren van een risicoanalyse, maar ook voor grotere  grotere bedrijven zijn de tools interessant.

OiRA werd ontwikkeld door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA). Het webplatform en bijhorende software laat toe om risicoanalyse-tools uit te werken. EU-OSHA stelt OiRA ter beschikking van de lidstaten (focal points), die samen met de sociale partners uit de verschillende sectoren, nationale, sectorale OiRA-tools uitwerken.

Waar kun je ze vinden?

De Europese OiRA-tools zijn beschikbaar in het Engels. De nationale OiRA-tools worden gepubliceerd in de taal of talen van het land dat ze heeft ontwikkeld. Een OiRA-tool richt zich tot een specifieke sector, een specifieke activiteit of een specifiek risico. 
Alle OiRA-tools zijn beschikbaar op www.oiraproject.eu. Wil je enkel een overzicht van de Belgische OiRA-tools? Dan kan dat ook via www.uwrisicoanalyse.be.

Hoe worden de Belgische tools ontwikkeld?

De FOD Werkgelegenheid is de Belgische OiRA-partner, die de OiRA-tools in nauwe samenwerking ontwikkelt met de sectoren. De uitwerking wordt begeleid door een werkgroep, bestaande uit experts uit de sector en vertegenwoordigers van het Toezicht Welzijn op het Werk. De voorbereiding van de inhoud en bijsturingen op basis van de feedback van de werkgroep worden doorgaans toevertrouwd aan een externe organisatie.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.