Dynamisch risicobeheersingssysteem = verplicht
De wetgeving zegt duidelijk "Elke werkgever is verantwoordelijk voor de structurele planmatige aanpak van preventie" en introduceert het begrip dynamisch risicobeheersingssysteem. Het dynamisch risicobeheersingssysteem omvat de planning en de uitvoering van het preventiebeleid gebaseerd op een systematische risicoanalyse.
Plan-Do-Check-Act in preventie
Het dynamisch risicobeheersingssysteem bestaat uit vier elementen: uitwerking, programmatie, uitvoering en evaluatie/bijsturing. Deze vier elementen zijn geïnspireerd op de vier basisstappen van de Plan-Do-Check-Act-cirkel. Deze cirkel is de basis van een beleid gericht op voortdurende verbetering. Het implementeren van dit cyclisch proces in (bedrijfs)activiteiten is een voorwaarde voor een kwaliteitsvolle organisatie en draagt bij tot het integreren van preventie in het algemene bedrijfsbeleid.
Risicoanalyse
Het dynamisch risicobeheersingssysteem vertrekt vanuit een risicoanalyse gericht op het uitwerken van beheersmaatregelen. Een risicoanalyse is een systematisch onderzoek om na te gaan of er gevaren zijn (inventariseren) en of er schade veroorzaakt kan worden (beoordelen). Dit is ook een wettelijke verplichting. De werkgever is hiervoor verantwoordelijk maar het vergt ook de nodige deskundigheid. Ook kennis en inzicht in de bedrijfsprocessen en de arbeidsorganisatie zijn vereist. Het zijn dan ook de interne en externe preventiediensten voor preventie en bescherming op het werk die de coördinatie op zich nemen. Dit wil niet zeggen dat deze diensten de risicoanalyses ook uitvoeren. Het is juist aan te raden om dit te laten doen door de werknemers en de leidinggevenden (hiërarchische lijn). Het heeft een belangrijk leereffect en het verhoogt de betrokkenheid en motivatie van de medewerkers.