In 2024 spraken zowel de vorige federale regering als het Rekenhof nog van vooruitgang in de re-integratie van langdurig zieken. De vraag is echter of die maatregelen daadwerkelijk effectief waren, of dat de cijfers mooier werden voorgesteld dan de realiteit. En wat gaat de nieuwe regering effectief betekenen?
Wie een arbeidsovereenkomst heeft en na een langdurige arbeidsongeschiktheid terug aan het werk wil bij zijn werkgever, kan een re-integratietraject onder begeleiding van de arbeidsarts aanvragen. Ook de werkgever kan zo'n traject opstarten, maar daaraan zijn een aantal voorwaarden verbonden. De werknemer is niet verplicht een re-integratietraject te starten.
Een koninklijk besluit, dat verscheen op 1 september 2022, versterkt de begeleiding en de ondersteuning van langdurig zieke ambtenaren en ambtenaren met een handicap binnen het federaal administratief openbaar ambt. Re-integratie wordt altijd beschouwd als een partnerschap tussen de verschillende actoren.
Werknemers die kampen met arbeidsgerelateerde lage rugpijn of burn-out, kunnen een beroep doen op een individueel preventieprogramma. De aanvragen worden behandeld en opgevolgd door Fedris.
Het brailleschrift is een belangrijk hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Dergelijke hulpmiddelen en kleine aanpassingen ondersteunen mensen met een visuele beperking om te functioneren op het werk en in de maatschappij in het algemeen.
Almaar meer mensen zijn afwezig van het werk door ziekte. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, lanceert verschillende voorstellen om het stijgende ziekteverzuim in te dijken. Het belangrijkste daarbij is het voorkomen van uitval, maar ook de re-integratie van zieke werknemers moet beter.
Over MS of multiple sclerose bestaan nog heel wat misverstanden. De diagnose MS kan iemands wereld helemaal op zijn kop zetten en heeft gevolgen voor het privéleven maar ook voor het werk. Hoe beter de omgeving de aandoening begrijpt, hoe beter de patiënt ondersteund kan worden.
Bijkomende modaliteiten voor de re-integratie (progressieve werkhervatting) van slachtoffers van een arbeidsongeval zoals bepaald in artikel 23 van de arbeidsongevallenwet.
Bénédicte Belge werkt als arts bij de medische dienst van het Europees Parlement. In 2015 richtte zij met twee psychologen een hulpgroep op voor medewerkers met borstkanker. Zij getuigt over deze positieve ervaring op de site van Pink Ribbon.
Mensen met stressklachten kunnen een beroep doen op verschillende types begeleiders. Een mogelijke begeleidingsvorm is stress- en burn-outcoaching. Maar wat is dat precies?
Steeds meer werknemers leiden aan een chronische aandoening. Toch krijgt in de EU slechts een op de drie werknemers met een chronische ziekte waarvan hij/zij beperkingen ondervindt bij het uitvoeren van zijn/haar dagelijkse activiteiten, een werkplek die aangepast is aan zijn/haar noden. Deze bevindingen blijken uit een rapport van Eurofound uit oktober 2019.