Kinkhoest
De bacterie
Kinkhoest is een zeer besmettelijke infectieziekte van de luchtwegen, die veroorzaakt wordt door de bacterie Bordetella pertussis. De bacterie komt alleen voor bij de mens. Ze maakt gifstoffen (toxines) aan die zorgen voor ernstige hoestbuien. Omdat de hoest maanden kan aanhouden, wordt er ook wel gesproken van de ‘100 dagen-hoest’. Tot 30% van de gevallen van langdurige hoest bij adolescenten wordt veroorzaakt door Bordetella pertussis.
Besmetting
Kinkhoest komt het hele jaar voor. De besmetting gebeurt via hoesten en niezen, waardoor kleine druppeltjes met de bacterie (< 5 micrometer) in de lucht terechtkomen (airborne), die dan weer door andere personen worden ingeademd.
De ziekte is het meest besmettelijk in het begin van het ziekteproces, maar de besmettelijkheid duurt tot ongeveer drie weken na het begin van de hoestbuien. Door antibiotica wordt de besmettelijke periode verkort tot vijf à zeven dagen.
De incubatietijd, de periode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, is meestal zeven tot tien dagen, maar kan tot wel drie weken duren.
Het verloop
De ziekte begint als een ‘gewone’ verkoudheid, die gepaard gaat met een malaisegevoel. Deze eerste fase duurt tot twee weken.
In de volgende fase ontstaan er hevige hoestbuien, waarna een lange, gierende inademing volgt. Vaak treden de hoestbuien op in de nacht. Het hoesten gaat samen met opgeven van helder, taai sputum (slijm vermengd met speeksel dat je ophoest uit de diepe luchtwegen bij luchtweginfecties) en meestal is er geen koorts. De tweede fase duurt twee tot zes weken.
In de derde fase gaan de typische hoestbuien over in een losse hoest, die enkele maanden kan aanhouden.
Gevaarlijk
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s. Ze raken uitgeput door het vele hoesten en drinken dan niet meer. Meer dan de helft moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Bij pasgeborenen en prematuren kan kinkhoest atypisch verlopen. Soms hoesten ze zelfs niet.
Complicaties doen zich het vaakst voor bij zuigelingen: longontsteking (30%) en apneus (korte ademstops) (13%).
Bij volwassenen is het beeld meestal mild, met langdurig hoesten als enige symptoom, maar je kan ook vermoeid geraken en moeten braken.
Bescherming
Het doormaken van kinkhoest geeft geen levenslange immuniteit (bescherming). Om besmetting met kinkhoest te voorkomen, moet je je laten vaccineren.