Dynamisch risicobeheersingssysteem

De activiteiten die de werkgever op touw zet om het welzijn op het werk te verbeteren, moeten kaderen in een beleid: het dynamisch risicobeheersingssysteem. Het is een dynamisch proces gebaseerd op Plan-Do-Check-Act-aanpak.
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 14.04.2025 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Omschrijving

Een beleid welzijn op het werk vergt een gestructureerde en dynamische aanpak. Deze aanpak is verplicht opgelegd door de wetgeving en wordt het het dynamisch risicobeheersingssysteem genoemd (codex welzijn op het werk, art. I.2-3.). 

Het dynamisch risicobeheersingssysteem bestaat uit vier elementen: uitwerking, programmatie, uitvoering en evaluatie/bijsturing. Deze vier elementen zijn geïnspireerd op op gekende managementprincipes m.n. de vier basisstappen van de Plan-Do-Check-Act-cirkel. Deze cirkel is de basis van een beleid gericht op voortdurende verbetering. Het implementeren van dit cyclisch proces in (bedrijfs)activiteiten is een voorwaarde voor een kwaliteitsvolle organisatie en draagt bij tot het integreren van preventie in het algemene bedrijfsbeleid. Het laat toe om de preventie in de onderneming of organisatie op een systematische manier aan te pakken en daarbij rekening te houden met de aard en de activiteiten van de onderneming. 

De opvolging van het dynamisch risicobeheersingssysteem gebeurt aan de hand van twee documenten: het globaal preventieplan en het jaaractieplan.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.