Beleidsadvies of jaaractieplan?

Het beleidsadvies van de externe dienst biedt een basis voor het jaaractieplan maar tussen beide documenten zijn duidelijke verschillen.
©:

gepubliceerd op 26.08.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Beleidsadvies?

Het beleidsadvies wordt opgesteld door de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk voor bedrijven van groep C of D zonder een preventieadviseur niveau 1 of 2 (Cmin- en D-bedrijven). De externe dienst stelt het beleidsadvies op in verschillende fasen en door actief mee te werken aan de risicoanalyse (codex, art. II.3-56). Het beleidsadvies is op maat van de onderneming en wordt onder meer opgemaakt op basis van bedrijfsbezoeken. Het bevat een diagnose van het preventiebeleid en geeft ook aan wat de meest belangrijke risico's en mogelijke maatregelen zijn. De externe dienst houdt het document ook actueel (dynamisch aanpassen aan de omstandigheden) en is verplicht om de wijzigingen duidelijk te registreren. 

Globaal preventieplan en jaaractieplan 

Op basis van het dynamisch risicobeheersingssysteem maakt een werkgever een globaal preventieplan en jaarlijkse actieplannen met de doelstellingen en acties op het vlak van welzijn op het werk. Beide plannen zijn dus net als het beleidsadvies gebaseerd op een diagnose van het preventiebeleid. Het verschil is vooral dat het beleidsadvies voorstellen doet voor preventie terwijl de twee plannen ook acties, timing, verantwoordelijken en middelen opsommen.  

Werkgever = verantwoordelijk 

Een werkgever in een kleiner bedrijf (Cmin/D) vindt dus in het beleidsadvies een goede basis voor het opmaken van het globaal preventieplan en jaaractieplan. Hij moet hiermee trouwens verplicht rekening houden (codex, art. I.2-8 en I.2-9) maar het blijft zijn verantwoordelijkheid om te bepalen welke preventieacties nodig zijn en welke middelen daar tegenover staan. 

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.