Wat?
Een bedrijfsbezoek is een rondgang in de arbeidsplaatsen door een preventieadviseur van de externe dienst, samen met de werkgever en een preventieadviseur van de interne dienst. Indien er in het bedrijf arbeidsplaatsen zijn die geografisch verspreid zijn (bv. verschillende vestigingen, werven, …), dan omvatten de bedrijfsbezoeken zowel de hoofdzetel als de verspreide arbeidsplaatsen. Hiervoor wordt in overleg met het bedrijf en de interne dienst een bezoekschema uitgewerkt.
Wat een bedrijfsbezoek precies is en hoe het moet uitgevoerd worden maakt deel uit van de verplichtingen van de externe dienst en is vastgelegd in de Codex welzijn op het werk, boek II, titel 3, art. II.3-53 — II.3-55.
Rondgang
Een rondgang wil niet zeggen dat de externe dienst elke werkplek bezoekt maar wel 'representatieve' werkplekken. Het is immers vooral belangrijk dat de bedrijfsbezoeker een beeld krijgt van de activiteiten en de risico's en ook voorstellen kan doen. Dat maakt ook de aanwezigheid van zowel de interne preventieadviseur als de werkgever noodzakelijk. In grotere bedrijven kan de werkgever zich laten vertegenwoordigen maar dan wel door iemand die de nodige beslissingsbevoegdheid heeft.
Bij welke bedrijven?
De externe dienst voert de bezoeken uit bij alle aangesloten werkgevers. De frequentie en het doel van de bezoeken hangt wel af van de aard van het bedrijf (groep, sector, zie tabel). In de kleinere bedrijven zonder preventieadviseur niveau I of II (bedrijven uit de groepen Cmin of D) staan de bedrijfsbezoeken voornamelijk in het teken van het uitwerken van het beleidsadvies.
Door wie?
De bedrijfsbezoeken moeten door de externe dienst toevertrouwd worden aan een preventieadviseur (master-niveau). Het bezoek kan ook uitgevoerd worden door een preventieadviseur niveau II, bv. verpleegkundige met aanvullende vorming niveau II, onder voorwaarde dat deze persoon het bezoek uitvoert onder de verantwoordelijkheid van de preventieadviseur. In ieder geval moeten de bezoekende preventieadviseurs vertrouwd zijn met de specifieke risico’s en preventiemaatregelen in de sector.
Verslag
Na elk bedrijfsbezoek volgt een verslag. Hierin staan de vaststellingen samen met aanbevelingen. De externe dienst kan de vaststellingen verduidelijken met foto's. Bij het verslag wordt ook informatie gegeven over de timing van het volgende bedrijfsbezoek enover de andere opdrachten en taken van de externe dienst, bv. gezondheidstoezicht, tussenkomst van een preventieadviseur met een specifieke deskundigheid, enz.