De huidige strategie
In 2007 heeft de Commissie de communautaire strategie 2007-2012 voor de gezondheid en veiligheid op het werk. Verbetering van de arbeidskwaliteit en –productiviteit (COM(2007) 62) voorgesteld. De hoofddoelstelling van deze strategie was om het aantal arbeidsongevallen en beroepsziekten terug te dringen. De strategie beoogde een daling van het aantal arbeidsongevallen met 25%. Ter voorbereiding van de volgende vijfjarenstrategie heeft de Europese Commissie de huidige strategie geëvalueerd om op basis daarvan prioriteiten te bepalen voor de toekomst. Commissaris Andor vatte dit samen in zijn toespraak.
De strategie 2007-2012 in 'plus' en 'min'
Uit de evaluatie van de huidige strategie blijkt alvast dat de arbeidsongevallen in dalende lijn gaan. Dat wijst erop dat de strategie wel degelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. Uit de evaluatie blijkt bovendien dat de meeste lidstaten op basis van de EU strategie nationale strategieën hebben op touw gezet met de nodige instrumenten om de strategie uit te voeren. In heel wat EU landen, zeker in deze waar veiligheid en gezondheid op het werk op een minder hoog niveau stond, heeft dit geleid tot heel wat verbeteringen zodat de verschillen tussen de landen kleiner zijn geworden. Verder zijn er verscheiden Europese initiatieven opgezet om de strategie uit voeren zoals onder meer de campagnes van het SLIC (Senior Labour Inspectors Committee). Tot slot heeft de strategie er ook toe bijgedragen dat de strategie inzake veiligheid en gezondheid op het werk beter aansluit bij andere strategieën bv. op het vlak van volksgezondheid en arbeidsparticipatie. Op die manier levert veiligheid en gezondheid op het werk een bijdrage aan de algemene Europese doelstellingen, m.n. de Europa 2020 doelstellingen op het vlak van tewerkstellingsgraad en inclusieve arbeidsmarkt.
Toch zijn er ook een aantal minpunten. Uit de evaluatie blijkt dat het voorop stellen van een kwantitatieve doelstelling voor arbeidsongevallen ertoe heeft geleid dat werkgerelateerde gezondheidsproblemen minder aandacht hebben gekregen. Ook de specifieke situatie van kleine en middelgrote ondernemingen is verwaarloosd.
Prioriteiten voor de toekomst
De evaluatie van de huidige strategie bepaalt de krijtlijnen voor de toekomst. Een prioriteit in de nieuwe strategie vormt de strijd tegen werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Studies wijzen er immers op dat deze problemen meer voorkomen dan arbeidsongevallen en ook veel meer geld kosten aan de maatschappij en aan de bedrijven. Werkgerelateerde gezondheidsproblemen zoals musculoskeletale aandoeningen en stress gaan daarom meer aandacht krijgen.
Een andere prioriteit wordt de verbetering van de implementatie van de EU regelgeving. Met name voor KMO's stelt dit momenteel een probleem. Daarbij wordt gedacht enerzijds aan het nemen van wetgevende maatregelen die rekening houden met de karakteristieken van een KMO en anderzijds aan het aanbieden van ondersteuning (bv. de OiRA, Online Interactive Risk Assessment ontwikkeld door het Europees Agentschap).
Tot slot zal de nieuwe strategie ook aandacht besteden aan de problematiek van langer werken. Het aanbieden van een gezonde job gedurende een langere carrière is primordiaal in deze tijden van demografische verandering.
2013
De nieuwe strategie wordt verwacht in 2013. Ondertussen werkt de Commissie verder aan de evaluatie en de consultatie van alle betrokkenen alvorens de nieuwe strategie officieel te publiceren.
Bekijk de tekst van de strategie 2007-2012