In de auto
In de auto ben je vatbaarder voor hooikoorts dan wanneer je binnen zit of buiten wandelt. Bij drukke wegen is er immers meer stuifmeel in de lucht aanwezig dat vanuit hogere luchtlagen neerdaalt en door de luchtverplaatsingen in het rond wordt geblazen.Uitlaatgassen met fijn stof versterken ook het effect van hooikoorts.
Gevaarlijk?
Hooikoorts is op zich niet gevaarlijk, maar in het verkeer kan het dat wel zijn. Een keer niezen zorgt er bijvoorbeeld al snel voor dat je in het stadsverkeer 14 meter verder bent zonder op het verkeer te letten. Een hooikoortsaanval met tranende en gezwollen ogen en niesbuien kan dus leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties en is zelfs te vergelijken met rijden onder invloed van twee à drie glazen alcohol, wat overeenkomt met 0,5 promille alcohol in je bloed of het wettelijk toegestane maximumgehalte. Dat stelden Nederlandse onderzoekers vast.
Medicatie
Om de symptomen van hooikoorts tegen te gaan, kan je medicatie nemen. Dit helpt bij 80 procent van de hooikoortslijders. Maar ook dit is niet helemaal zonder gevaar: de medicatie kan de alertheid van chauffeurs verlagen. Antihistamines kunnen immers slaperigheid veroorzaken. Wel zouden antihistaminica steeds verbeteren en minder nevenwerkingen hebben. Het is aangewezen om steeds met je huisarts te bekijken of het wel oké is om een voertuig te besturen wanneer je een bepaald medicijn neemt.
Extra tips
- Houd steeds de ramen van je auto gesloten.
- Zet de binnenluchtcirculatie aan tijdens het rijden.
- Een pollenfilter voorkomt dat er pollen in de cabine van de auto terechtkomen. Let dus bij de aankoop van een nieuwe auto op of er een aanwezig is en laat deze tijdig vervangen (om de 15.000 kilometer). Een combifilter is geschikt voor meer verschillende soorten pollen.
- Stofzuig de binnenkant van je wagen regelmatig.
- Vermijd parkeerplaatsen met hoge pollenconcentraties, zoals onder bepaalde bomen.
- Draag een zonnebril tijdens het rijden.
Bronnen touring.be, vrt.be, ad.nl, knack.be