Wettelijk kader
Het KB van 27 mei 2014 betreffende het op de markt brengen van stoffen geproduceerd in nanoparticulaire toestand verscheen op 24 september 2014 in het Staatsblad. Het KB bepaalt dat alle 'stoffen geproduceerd in nanoparticulaire toestand' die in een hoeveelheid van 100 gram per jaar of meer op de markt worden gebracht in België moeten worden geregistreerd. De registratieplicht geldt ook voor mengsels die één of meerdere stoffen bevatten die geproduceerd zijn in nanoparticulaire toestand.
De registraties van stoffen geproduceerd in nanoparticulaire toestand (zoals titaandioxide, zinkoxide) is verplicht sinds 1 januari 2016, voor mengsels met deze stoffen (bv. verven, zonnecrème), is dat sinds 1 januari 2017.
Doel van de registratie
Het doel van de registratie is het in kaart brengen van nanomaterialen om mogelijke risico’s te identificeren en in geval van problemen snel te reageren, niet alleen in het algemeen (bescherming volksgezondheid) maar ook op ondernemingsniveau (welzijn op het werk). Het KB verplicht de werkgever namelijk om het Comité te informeren over de registratie, de kennisgeving, het ontvangen van een registratie- of kennisgevingsnummer, of de toelating voor het gebruik van nanomaterialen. En dit niet enkel in het kader van het KB nanoregister, maar in het kader van alle wetgeving waarvoor een kennisgeving of toelating vereist is voor het gebruik van nanomaterialen. Op die manier kan de aanwezigheid van nanomaterialen op de werkvloer meegenomen worden in de risicoanalyse en kunnen, rekening houdend met het voorzorgsprincipe, de meest aangewezen preventiemaatregelen worden ingevoerd in het bedrijf. Deze verplichting is ingevoerd op basis van art. 23 van het KB met een bepaling die het KB over het Comité wijzigde (KB 3 mei 1999, na coördinatie van de codex welzijn op het werk, boek II, titel 7, art. II.7-14).
Register
Op de website van de FOD Volksgezondheid is een online toepassing ter beschikking voor de registratie. Voor de registratie moeten voornamelijk technische gegevens en handelsgegevens worden ingegeven. De technische gegevens zijn opgesomd in de bijlagen bij het KB.
Ieder geregistreerd nanomateriaal krijgt een eigen registratienummer. Leveranciers kunnen dit nummer doorspelen aan hun klanten. De klanten hoeven dan bij hun eigen registratie enkel het registratienummer van de gebruikte stof te vermelden, zodat het hele registratieproces niet telkens opnieuw hoeft te gebeuren voor eenzelfde nanomateriaal.
Na de initiële registratie moeten de registranten jaarlijks de gegevens van hun registraties actualiseren. Dit moet gebeuren in het eerste trimester van het nieuwe jaar. Deze update biedt de mogelijkheid om de eerder ingevulde gegevens te corrigeren, maar de registranten moeten ook de gegevens van het voorbije handelsjaar opgeven (hoeveelheden nanomaterialen en data van de professionele klanten).
Meer informatie: FOD Volksgezondheid