Leren uit ongevallen: elektrische schok

Informatie voor werknemers
Elektriciteit is een belangrijke oorzaak van ongevallen op het werk. Wil jij werknemers sensibiliseren rond werken met elektriciteit? Gebruik dan de onderstaande voorbeelden van arbeidsongevallen voor je toolboxmeeting of infosessie. Onderaan vind je enkele basisregels rond werken met elektriciteit die je ook kan meegeven aan de werknemers.
©:

gepubliceerd op 16.10.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Bij onderhoudswerken aan de gevel van een huis kwam een werknemer in contact met een elektrische leiding. Het gevolg: ernstige brandwonden aan beide handen.

Wat gebeurde er?

De onderhoudswerken aan de gevel gebeurden op een steiger voor het huis. De steiger stond in de buurt van de bovengrondse elektrische luchtlijn die het huis voorziet van elektriciteit. De elektrische spanning van de leiding bedroeg 240 volt. Tijdens het werken waaide de leiding door de wind tegen de rug van de arbeider op de steiger. Hij greep instinctief naar de leiding en kreeg daarbij een elektrische schok. Door de sterkte van de elektrische stroom kon hij niet meteen loslaten. Uiteindelijk kon hij zich bevrijden door weg te springen, waardoor de leiding afbrak en de stroom werd onderbroken. De arbeider hield zware brandwonden aan beide handen over. Hij moest nog verschillende huidtransplantaties ondergaan en zou mogelijk een van zijn vingers verliezen.

Bij het werken in de buurt van elektrische luchtlijnen onder spanning is het belangrijk om een veilige afstand te respecteren. In het geval van laagspanning, zoals hier het geval, bedraagt de veilige afstand twee meter. In speciale omstandigheden, zoals bij mogelijke windvlagen, is het best om die afstand nog te vergroten. 

Bron HSE

Een glazenwasser liep ernstige verwondingen op nadat hij in contact kwam met een elektriciteitsleiding.

Wat gebeurde er?

De man was bezig met het wassen van de ramen van de derde verdieping van een gebouw en gebruikte daarvoor een telescopische steel, die zo’n 12 meter hoog reikte. De glazenwasser stond op de stoep en stapte langzaam zijwaarts tijdens het schoonmaken. Op een bepaald moment wou hij een obstakel op de stoep vermijden en zette een aantal passen achterwaarts. Daarbij kwam zijn telescopische steel in aanraking met een elektriciteitsleiding. Hij liep ernstige verwondingen op en ontsnapte op het nippertje aan de dood. 

Bron WorkSafeBC

Een arbeider werd geëlektrocuteerd toen hij een ladder wou beklimmen.

Wat gebeurde er?

De werknemer werkte voor een bedrijf dat gespecialiseerd was in het plaatsen van dakgoten. Hij zette samen met een collega een metalen ladder tegen het gebouw. De ladder raakte toevallig een hoogspanningslijn van 14.400 volt. De elektrische lading sloeg over op de ladder en zo naar de twee arbeiders die hem vasthielden. Een van de werknemers stond op het gras, de andere op cement. De werknemer die op het gras stond, werd dodelijk getroffen. Zijn collega raakte geëlektriseerd.

Veilig werken in de nabijheid van elektriciteitsleidingen

Het is afgeraden om met een ladder te werken in de buurt van hoogspanningslijnen. Als het toch niet anders kan, neem dan veiligheidsmaatregelen:

  • Noteer de kenmerken van de hoogspanningslijn (bv. plaatsing, hoogte) en informeer je leidinggevende.
  • Controleer of je bedrijf contact heeft opgenomen met de elektriciteitsleverancier en of die de elektriciteit afkoppelt indien nodig.
  • Zorg dat je de risico’s en de preventiemaatregelen kent voor het werken in de nabijheid van elektrische leidingen.
  • Gebruik indien nodig een houten ladder die niet geleidend is.
  • Controleer of de minimale veiligheidsafstand van drie meter tussen de ladder en de elektrische leiding gerespecteerd wordt.
  • De ladder moet stabiel staan, correct ondersteund en geblokkeerd. 
  • Zorg dat je toegang hebt tot noodcommunicatiemiddelen.

Tijdens onderhoudswerkzaamheden waren werknemers van verschillende contractors samen aan het werk aan een installatie. Een van hen raakte ernstig gewond toen hij een elektrische schok kreeg bij het doorknippen van een voedingskabel. 

Wat gebeurde er?

De werknemers van verschillende (sub)contractors waren gelijktijdig aan het werk aan een installatie. Onderdelen van de installatie moesten verwijderd worden voor het uitvoeren van het onderhoud. Aan de werknemers was verteld dat de volledige installatie spanningsloos was. Een van de werknemers knipte een voedingskabel door, maar de leiding stond onder spanning. Hij kreeg een elektrische schok en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis.    

Uit het onderzoek achteraf bleek dat verschillende delen van de installatie nog onder spanning stonden. Die informatie was niet meegedeeld aan alle werknemers die samen aan de installatie werkten. 

Bron HSE

Een machineoperator kreeg een elektrische schok. Hij liep daarbij een beschadiging op aan de hersenen met een levenslange beperking tot gevolg.

Wat gebeurde er?

Een operator voerde een interventie uit op een inductiewarmtebehandelingsinstallatie. Op een bepaald moment kwam hij in contact met een onderdeel onder stroom en kreeg hij een elektrische schok. Dat veroorzaakte een hartstilstand. Hulpverleners slaagden erin hem te reanimeren, maar het tijdelijke zuurstoftekort zorgde voor een onomkeerbare beschadiging aan de hersenen.

Uit het onderzoek bleek dat de installatie niet correct was vergrendeld vooraleer de interventie werd uitgevoerd. De operator was ook niet opgeleid voor het werken aan elektrische installaties.

Bron HSE

Een werknemer in een metallurgiebedrijf wilde zelf de elektrische bedieningskast van zijn lasapparaat repareren. De gevolgen waren fataal. Hoe had dit ongeval kunnen worden voorkomen?

Wat gebeurde er?

Een werknemer in een metallurgiebedrijf slaagde er niet in zijn lasinstallatie te starten. Hij meldde de storing aan de bedrijfselektricien, maar die was elders bezig en kon niet meteen helpen. De werknemer besliste dan maar om zelf in de elektriciteitskast te controleren of er een stroomonderbreker in werking was getreden. Hij nam zonder toestemming de sleutel, schakelde de twee hoofdschakelaars uit en opende de kast. Op dat moment kwam de bedieningsknop van een van de twee schakelaars los en viel achter de bescherming van de voedingskabel. De man verwijderde de bescherming en probeerde het metalen element terug te vinden. Toen hij zijn hoofd in de voedingszone boog, kwam hij in contact met delen van de installatie waar nog altijd 400 volt spanning op stond. Zijn collega’s vonden hem later bewusteloos in de kast. De hulpdiensten konden niets meer doen.

Uit het onderzoek achteraf bleek dat de werknemer niet de vereiste bevoegdheid om te interveniëren op de installatie en dat hij de gevaren van de procedure onderschatte. Hij dacht dat hij door de hoofdschakelaars uit te zetten, de spanning op de hele installatie uitschakelde. Maar dat volstond niet om de stroomtoevoer af te snijden. Hij had de instructies moeten naleven en wachten op de elektricien van het bedrijf. Bovendien verwijderde hij een bescherming ondanks de waarschuwingsborden.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.