Eerstehulpverlening: wat met de verbanddoos?

Een verbanddoos is verplicht op het werk. Wat de verbanddoos precies moet bevatten, wordt bepaald op basis van de risico's.
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 11.12.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Verbanddoos verplicht

Elke werkgever is verplicht om een verbanddoos ter beschikking te houden op het werk, zodat er in geval van nood snel kan ingegrepen worden. De verbanddoos maakt samen met bijkomende uitrusting (bv. oogdouches, draagberries), het verzorgingslokaal en de eerstehulpverleners deel uit van de organisatie van de eerstehulpverlening op het werk. De verplichtingen zijn opgenomen in titel 5 Eerste hulp van boek I van de codex over het welzijn op het werk.

Aantal en locatie

Het materieel en de verbanddoos moeten makkelijk en snel bereikbaar zijn, wat veronderstelt dat de basismiddelen zich op meerdere plaatsen in de onderneming bevinden (verschillende productie-eenheden), eerder dan op een enkele locatie. De plaats van de verbanddoos wordt ook duidelijk gesignaleerd met een groen-wit pictogram.
De verbanddoos kan worden aangevuld met individuele EHBO-kits. Die kits bevatten de basisbenodigdheden (materiaal voor fixatie, immobilisatie, desinfectie, stelpen van bloed) en worden aangevuld in functie van de resultaten van de risicoanalyse (bv. middelen voor het behandelen van insectenbeten als de EHBO-kit dient voor buitenwerk).
Het voordeel van dergelijke EHBO-kits is dat ze makkelijk kunnen verdeeld worden over bijvoorbeeld werven, ateliers of productie-eenheden, in functie van het aantal werknemers dat tegelijk is tewerkgesteld.

Hoe bepaal je de inhoud?

De werkgever legt de inhoud van de verbanddoos vast op basis van de resultaten van de risicoanalyse en houdt rekening met aspecten zoals:

  • het aantal werknemers
  • de activiteiten van het bedrijf
  • de spreiding over verschillende gebouwen, vestigingen, werven enz.

Voor het bepalen van de inhoud is het advies vereist van het comité en van de arbeidsarts (codex, art. I.5-4). Medicatie hoort niet thuis in de verbanddoos.

Aanbevolen inhoud

In de brochure van de FOD Werkgelegenheid is een lijst opgenomen met de aanbevolen inhoud voor de verbanddoos. Ook Co-Prev (koepelorganisatie van de externe diensten) biedt een lijst aan waarop je je kan baseren voor het bepalen van de inhoud.

Inhoud geregeld nakijken

Het model voor een inhoudslijst van de verbanddoos is gebaseerd op beide lijsten en kan door elk bedrijf gebruikt worden voor de inventarisatie en het actueel houden van de inhoud. Daarvoor is het belangrijk om de nodige afspraken te maken: wie kijkt de inhoud na, met welke frequentie en wie zorgt voor aanvullingen indien nodig?


Bronnen/meer info

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.