De risico’s van buiten werken in de zomer

Informatie voor werknemers
Buiten werken kan fijn zijn. Zeker als het lekker weer is. Voor sommige mensen is het de reden voor hun beroepskeuze. Anderen kijken uit naar vrije tijd om buiten aan de slag te gaan. Om ten volle te kunnen genieten, ben je best op de hoogte van de gevaren en risico’s en hoe je ertegen te wapenen.
©:
PreventActio 06/2017
Geactualiseerd op:

Zomerse warmte en uv-stralen

Vooral tijdens de zomer kan werken in openlucht bijzonder aangenaam zijn. Tegelijkertijd zijn er ook bepaalde risico’s aan verbonden. Op langere termijn (huidkanker), maar ook op korte termijn (zonneslag/-steek, hitteslag) kunnen de zon en hitte ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Hitteslag

In extreme gevallen kan er sprake zijn van een hitteslag. In tegenstelling tot een zonneslag of zonnesteek kan een hitteslag levensbedreigend zijn. Bij deze aandoening raakt het lichaam eerst uitgedroogd als gevolg van de extreme hitte of langdurige blootstelling. Door de dehydratatie stopt de zweetproductie, terwijl ons lichaam het zweet net nodig heeft om de lichaamstemperatuur te regelen. Het gevolg is dat het lichaam oververhit raakt en de lichaamstemperatuur stijgt tot boven 40 °C.

Slachtoffers van een hitteslag hebben last van dorst, spierkrampen, duizeligheid, hoofdpijn en een versnelde ademhaling. Hun gedrag kan plots omslaan, waardoor ze gedesoriënteerd kunnen raken of last krijgen van hallucinaties en woedeaanvallen. Wanneer personen met een hitteslag niet snel geholpen worden, kunnen ze het bewustzijn verliezen en in het ergste geval zelfs in coma raken en overlijden.

Hoe kan je een hitteslag voorkomen?

  • Om een hitteslag te voorkomen, is het belangrijk om voldoende te drinken (om het kwartier één glas water bij warme temperaturen) en geen alcohol of koffie te drinken, aangezien deze diuretica het lichaam nog meer uitdrogen. Het is ook belangrijk om je te beschermen tegen de zon (werken in de schaduw, hoofddeksels en lichte kledij dragen, …). 
  • Ook in de organisatie van het werk kunnen enkele maatregelen genomen worden die de kans op een hitteslag beperken: de werkdag vroeger beginnen, de dag zo indelen dat de zwaarste klussen ’s morgens gedaan worden, langere middagpauzes nemen, de blootstellingsduur beperken, of hulpmiddelen inschakelen om het werk minder belastend te maken. Er moet steeds voldoende drank voorzien worden op de werkplaats en het is een goed idee om bij extreme temperaturen niemand geïsoleerd te laten werken. Verder kan de werkgever zijn personeel nog inlichten over de risico’s van een hitteslag en de eerstehulpmaatregelen

Huidkanker

Personen die vaak buiten werken, lopen een groter risico op huidkanker omwille van de herhaalde en langdurige blootstelling aan uv-straling van de zon. Een Europees onderzoek toont aan dat werknemers die langer dan vijf jaar buiten werken, ongeveer drie keer meer risico lopen op niet-melanome huidkankers.
De vermindering van blootstelling aan de zon beperkt het risico aanzienlijk. Dat kan door de huid te beschermen tegen direct zonlicht met de juiste kledij, de zon te mijden op piekmomenten van uv-straling en regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken.

Andere effecten van de weersomstandigheden

Het weer in België is nogal wisselvallig. Korte warme en droge periodes worden afgewisseld door natte. Als we heel warm weer hebben, krijgen we ook vaak onweer. Regen kan ervoor zorgen dat de ondergrond modderig wordt waardoor het risico op vallen weer vergroot. Putten kunnen overlopen of inkalven. Wie buiten nog aan het werk is met elektrische apparatuur, doet er goed aan om zo snel mogelijk de stekker uit te trekken en het elektrisch gereedschap binnen te halen voor het nat wordt. Elektriciteit en water gaan niet samen.

Wind veroorzaakt ook risico’s door opwaaiend stof (problemen voor ademhaling, zand in de ogen) en door rondvliegende takken of materieel.

Waar is het veilig bij bliksem?

De veiligste plaatsen om te schuilen tegen de bliksem zijn:

  • In een gebouw, weg van de ramen.
  • In een auto met metalen koetswerk en dak (dus geen cabrio), waarvan alle metalen delen onderling verbonden zijn. Die fungeert dan als de zogenaamde kooi van Faraday. Hou wel alle ramen en deuren gesloten. Als de bliksem inslaat, merk je daar in de auto weinig van, afgezien van een enorme knal en mogelijke schade aan elektronische apparatuur.

Welke plaatsen kan ik best vermijden tijdens een onweer?

  • Open water zoals vijvers en zwembaden
  • Hoogtes zoals de toppen van heuvels en bergen of uitzichtpunten
  • Bosranden
  • Ramen (ook gesloten ramen)
  • Omheiningen (ook niet-metalen), bedradingen of leidingen
  • Boten en tenten
  • Hoge gebouwen en torens, alleenstaande bomen
  • Open vlakten
  • Metalen constructies

Bron meteo.be

Fauna en flora

Door buiten te werken verlaten we de gecontroleerde omgeving. Je hoeft niet eens midden in het groen te werken om daar de nadelige effecten van te ondervinden. Brandnetels zorgen voor irritaties en braamstruiken kunnen voor schrammen zorgen. Sommige mensen reageren ook allergisch op sommige planten.

Hooikoorts

Hooikoorts – en allergieën in het algemeen – vormen steeds meer een wereldwijd gezondheidsprobleem. Dit soort aandoening is de meest voorkomende chronische ziekte en het aantal mensen dat er last van heeft, blijft almaar groeien. Het spreekt voor zich dat de klachten van allergieën als hooikoorts zowel een invloed kunnen hebben op je privéleven als op je prestaties op het werk, vooral als je in openlucht werkt. Allergieën hebben niet alleen gevolgen voor de allergielijder zelf, maar ook voor de hele maatschappij. Zo zorgt hooikoorts er bijvoorbeeld voor dat het aantal doktersbezoeken toeneemt en dat de verkoop van geneesmiddelen stijgt. Hooikoorts kost de gezondheidszorg dus veel geld en deze kosten nemen elk jaar toe. Daarnaast neemt ook het aantal gemiste werkdagen toe door hooikoorts.

Insectenbeten en -steken

In België zijn insectensteken en -beten meestal goedaardig. Toch kunnen ze ernstige tot zelfs dodelijke gevolgen hebben, afhankelijk van het getroffen lichaamsdeel (bv. het gezicht en de keel) en/of de aanwezigheid van een allergie. Bij de stekende insecten heb je dieren die steken om zich te verdedigen, zoals bijen, wespen, hommels, horzels en sommige mieren. Ze geven ook gif af. Andere insecten steken om bloed op te zuigen, waarmee ze zich voeden, bijvoorbeeld muggen, zwarte vliegen, dazen, vlooien, luizen, wandluizen... Er zijn ook bijtende insecten, zoals spinnen en teken. Teken kunnen door hun beet dan weer de ziekte van Lyme overbrengen.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een besmetting met de borreliabacterie. Deze bacterie komt vaak voor bij vogels, knaagdieren en huisdieren en wordt voornamelijk op de mens overgedragen via een met borrelia besmette teek. De teek voedt zich immers met bloed van zowel dieren als mensen. Een teek die eerst bloed heeft gezogen bij een met borrelia besmet dier en daarna een mens als gastheer uitkiest, kan op die manier de borreliabacterie overdragen.

Lang niet iedereen die gebeten wordt door een teek, krijgt de ziekte van Lyme. Ook niet elke teek die met borrelia besmet is, geeft deze bacterie automatisch door aan de mens. De kans op besmetting neemt toe naarmate er een langer contact bestaat met de teek. Na 24 uur zou de kans op besmetting veel groter worden. Maar aangezien een tekenbeet in principe pijnloos is, en daardoor vaak onopgemerkt blijft, is het belangrijk om heel alert te zijn.

Nog risico’s?

Er zijn nog risico’s verbonden aan buiten werken; sommige heb je ook bij binnen werken (vallen, struikelen, lawaai, te weinig of te veel licht), andere zijn typisch voor buitenwerk zoals werken in de buurt van, of in sommige gevallen, op verkeerswegen.

Maar wie de nodige maatregelen neemt, kan ten volle genieten van werken in openlucht.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.