De risico’s van buiten werken in de winter

Informatie voor werknemers
Op winteravonden kruipen we liefst onder warme dekentjes en halen we de kersenpittenkussens boven. Overdag zitten de meeste mensen ook warm binnen op hun werk, maar buitenwerkers hebben die luxe niet. Zij moeten ook bij koude temperaturen en slechte weersomstandigheden naar buiten om hun werk te doen. Wat zijn de risico’s van buiten werken in de winter en hoe kan je je ertegen wapenen?
Onderwerpen:
©:
preventActio 09/2019
Geactualiseerd op:

Welke beroepen?

Sommige werknemers worden heel het jaar door geconfronteerd met koude. Dat zijn mensen die in koel- en vriesruimtes werken. Zulke jobs vind je voornamelijk in de voedings- en distributiesector (bv. supermarkten, vishandels, fruitveiling, magazijnen). Een andere, relatief grote groep werknemers – de buitenwerkers – wordt vooral ’s winters blootgesteld aan koude temperaturen, én daarnaast ook aan andere slechte weersomstandigheden. Denk maar aan bouwvakkers, wegenwerkers, werknemers van groendiensten, landbouwers, vissers en spoorwegarbeiders.

Koude en winterse weersomstandigheden

Buiten werken in de winter kan bijzonder onaangenaam zijn als het erg koud is of als het regent, hagelt of sneeuwt. De arbeidsongevallen die verband houden met de koude zijn erg divers van aard. Sommige zijn een direct gevolg van blootstelling aan koude (bv. onderkoeling, vrieswonden), andere worden indirect veroorzaakt door een koude omgeving (bv. uitglijden).

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.