Aanpak van onderrapportering van arbeidsongevallen

In het ‘Actieplan sociale fraudebestrijding 2023-2024’ schuift de SIOD acties naar voren om de onderrapportering van arbeidsongevallen aan te pakken. Zo zal er een project opgezet worden om de rapportering van ernstige arbeidsongevallen met gedetacheerde werknemers te verbeteren.
©:

gepubliceerd op 18-01-2024 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Actieplan sociale fraudebestrijding 

Het plan van aanpak voor de onderrapportering van arbeidsongevallen maakt deel uit van het ‘Actieplan sociale fraudebestrijding 2023-2024’ van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). De SIOD ondersteunt de federale inspectiediensten in hun strijd tegen sociale fraude en illegale arbeid. 

Het actieplan bevat een aantal strategische doelstellingen, waaronder het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt die de veiligheid en de gezondheid op het werk garandeert voor alle werknemers.

Melding van ernstige arbeidsongevallen 

In België moet elk arbeidsongeval aangegeven worden bij de arbeidsongevallenverzekeraar. Ernstige arbeidsongevallen moeten gemeld worden aan het Toezicht Welzijn op het Werk (TWW) door het indienen van een omstandig verslag. Bij dodelijke arbeidsongevallen of bij een arbeidsongeval met een blijvend letsel moet het TWW onmiddellijk verwittigd worden. 

Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) houdt gegevens bij over alle arbeidsongevallen die gemeld worden bij de arbeidsongevallenverzekeraars en bezorgt de informatie over ernstige arbeidsongevallen aan het TWW. Dat biedt het TWW de mogelijkheid om na te gaan of het van de werkgever een omstandig verslag ontvangen heeft.

Het geval van gedetacheerde werknemers

Gedetacheerde werknemers vallen buiten dat controlemechanisme, omdat zij onderworpen zijn aan de sociale zekerheid van het land waar ze gewoonlijk tewerkgesteld zijn. In dat land hebben zij dan ook hun arbeidsongevallenverzekering. Die gegevens heeft Fedris niet. Toch moet van elk ernstig arbeidsongeval dat in een Belgisch bedrijf gebeurt, een omstandig verslag gemaakt worden. De wetgeving over welzijn op het werk bepaalt dat indien het gaat om een ongeval met een werknemer die een arbeidsovereenkomst heeft met een andere werkgever, er een samenwerking moet opgezet worden voor het maken van het omstandig verslag. Die samenwerking moet vooraf vastgelegd worden in een overeenkomst (Welzijnswet, art. 94ter). Die regels gelden ook voor gedetacheerde werknemers. 

Uit de praktijk blijkt dat dat niet altijd het geval is. De SIOD wil daar nu met een project een oplossing voor vinden. Niet alleen voor gedetacheerde buitenlandse werknemers, maar ook voor al dan niet gedetacheerde buitenlandse zelfstandigen.

Tegelijk wil SIOD een plan van aanpak opstellen voor arbeidsongevallen die niet of niet volledig gemeld worden, de zogenaamde tipp-exongevallen, een fenomeen dat zich zowel bij buitenlandse als Belgische werkgevers voordoet.
 

Detachering

Onder ‘detachering’ verstaat men de situatie van een werknemer die in België tijdelijk arbeidsprestaties verricht en die:

  • hetzij gewoonlijk werkt op het grondgebied van een of meer andere landen dan België;
  • hetzij is aangeworven in een ander land dan België.

Onder ‘werknemer’ verstaat men de loontrekkende werknemer. Het betreft personen die, op grond van een overeenkomst, tegen loon arbeidsprestaties verrichten onder het gezag van de onderneming die hen detacheert.

De arbeidsverhouding tussen de buitenlandse onderneming die detacheert, en de loontrekkende gedetacheerde werknemer moet voorafgaand aan de detachering naar België reeds bestaan en moet behouden blijven tijdens de duur van de detachering.

Bron: FOD Werkgelegenheid - Detachering

Bron/Meer info: SIOD - Actieplan 2023-2024

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.