Veiligheidsadviseurs en preventieadviseurs

Bedrijven die te maken hebben met het vervoer van gevaarlijke goederen zijn verplicht om een veiligheidsadviseur aan te stellen. Wat zijn de opdrachten van de veiligheidsadviseur? En zijn er raakvlakken met de interne preventieadviseur?
©:

preventActua 02/2016

Geactualiseerd op:

Wat is een veiligheidsadviseur? 

Een veiligheidsadviseur heeft als opdracht om het vervoer van gevaarlijke goederen in goede banen te leiden. Hij/zij doet dit onder meer door na te gaan of de wettelijke voorschriften worden nageleefd en te adviseren over (nood)maatregelen. De verplichting om een veiligheidsadviseur aan te stellen, is opgenomen in het Europees akkoord voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR), hoofdstuk 1.8.3. Hierin staat dat iedere onderneming die betrokken is bij het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg een veiligheidsadviseur moet aanstellen. Voor het spoorvervoer (RID) en het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN) zijn er gelijkaardige bepalingen.

Die verplichtingen zijn omgezet in Belgisch recht via het koninklijk besluit van 5 juli 2006 betreffende de aanwijzing en de beroepsbekwaamheid van veiligheidsadviseurs voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, per spoor of over de binnenwateren (BS van 22 augustus 2006) en daaropvolgende wijzigingen. Omdat het vervoer van gevaarlijke goederen deels een regionale aangelegenheid is, hebben de gewesten ook aanvullingen op die voorschriften uitgevaardigd (bv. besluit van 22 september 2022 van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende het vervoer via de weg en over de binnenwateren van gevaarlijke goederen, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen).

Preventieadviseur: andere doelstelling, andere wettelijke basis

Een preventieadviseur ondersteunt een bedrijf bij het uitwerken van een beleid welzijn op het werk. De verplichting om een preventieadviseur aan te stellen en de opdrachten, staan daarom omschreven in de wetgeving welzijn op het werk, m.n. in de wet welzijn op het werk (hoofdstuk VI Preventie- en beschermingsdiensten) en de codex over het welzijn op het werk (boek II, titel 1 Interne dienst, titel 2 Gemeenschappelijke interne dienst, titel 3 Externe dienst, en titel 4 Vorming van de preventieadviseurs).

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.