‘Lawaai’ is onnodig of hinderlijk geluid. Elke vorm van lawaai, aangenaam (bv. muziek) of niet, kan vanaf een zeker geluidsniveau doofheid veroorzaken. 

Lawaai kan verschillende toonhoogtes hebben. De lage tonen of laagfrequente geluiden (bv. dieselmotor, vrachtwagen, compressor,…) kunnen in een gesloten ruimte haast niet gedempt worden. Het is ook moeilijk om te voorkomen dat zij zich voortplanten van het ene naar het andere lokaal. Hoge tonen (bv. cirkelzaag,…) zijn bijzonder gevaarlijk. Gehoorschade is onomkeerbaar.

Geluid en lawaai

Geluid is een reeks snelle drukveranderingen (in lucht, water) die door het oor geregistreerd kunnen worden. ‘Lawaai’ is onnodig of hinderlijk geluid. Vanaf bepaalde geluidsniveaus is geluid ook schadelijk voor de gezondheid. Lawaai kan de zintuigcellen en de haartjes in het gehoororgaan aantasten. De haarcellen kunnen zich na dergelijke storingen herstellen maar bij een regelmatige blootstelling is de beschadiging aan de haarcellen definitief. Dit is een sluipend proces.

Meten van geluid

Geluid wordt gemeten in decibel (dB). Het oor neemt niet alle frequenties van het geluid op dezelfde manier waar. Zo heeft het de neiging de lage tonen te verzachten. Om hiermee rekening te houden beschikken meetapparaten over een elektronische filter die de lage tonen verzacht. Als geluid wordt gemeten zoals het wordt gehoord - en niet zoals het reëel is -, wordt het uitgedrukt in dB(A).

Wettelijke verplichtingen inzake lawaaibestrijding

De verplichtingen om werknemers te beschermen tegen de risico's van lawaai zijn opgenomen in de Codex welzijn op het werk, Boek V Omgevingsfactoren en fysische agentia, Titel 2 Lawaai. De bepalingen leggen de verplichting op om een risicoanalyse uit te voeren. Bij het overschrijden van actie- en grenswaarden moet de werkgever verplicht een aantal maatregelen nemen zoals het ter beschikking stellen van gehoorbeschermingsmiddelen, het organiseren van gezondheidstoezicht.

Welke wettelijke bepalingen gelden voor lawaai op het werk?

De bepalingen over de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico’s van lawaai op het werk maken deel uit van de Codex welzijn op het werk. Het is aan de werkgever om de blootstelling aan lawaai zoveel mogelijk te beperken onder andere door maatregelen te nemen zoals het aankopen van geluidsarme machines, rekening te houden met de akoestiek op de werkplekken en geluidsabsorberende schermen te plaatsen.
Ga verder