Bijna twee op de drie (63%) medewerkers in ons land hebben overgewicht. Ongeveer een kwart (23%) van hen is zelfs obees. En vier op de tien (42%) beoefenen zelden tot nooit een fysieke activiteit. Dat blijkt uit data van ruim 100.000 medewerkers die Attentia analyseerde.
Almaar meer mensen zijn afwezig van het werk door ziekte. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, lanceert verschillende voorstellen om het stijgende ziekteverzuim in te dijken. Het belangrijkste daarbij is het voorkomen van uitval, maar ook de re-integratie van zieke werknemers moet beter.
Hr-dienstverlener Securex voerde in het najaar van 2021 een studie uit bij meer dan 1.500 Belgische werknemers. Daaruit blijkt dat een op de zeven systematisch blijft doorwerken wanneer hij/zij ziek is (structureel presenteïsme). Tussen 2014 en 2019 nam dat aantal nog af, maar in 2021 kende het een toename van 41% ten opzichte van 2019.
Onderzoek van Securex en de KU Leuven toont aan dat bijna 28,5% van de Belgische werknemers een risico loopt op burn-out. Bijna de helft van hen (13,4%) zou zelfs op de rand staan van een burn-out. Die laatste groep groeide met maar liefst 61,4% sinds de start van de coronacrisis. Vijf specifieke (werk)kenmerken zijn volgens het onderzoek verantwoordelijk voor 41% van alle burn-outklachten.
De federale regering zet in op terugkeercoaches, die langdurig zieken terug naar de werkvloer moeten leiden. In 2022 starten veertig coaches; in 2023 moeten dat er zestig zijn. Zullen zij de silver bullets zijn die de almaar stijgende ziektecijfers kunnen keren? Dr. Edelhart Kempeneers geeft zijn mening in onderstaand opiniestuk.
Bénédicte Belge werkt als arts bij de medische dienst van het Europees Parlement. In 2015 richtte zij met twee psychologen een hulpgroep op voor medewerkers met borstkanker. Zij getuigt over deze positieve ervaring op de site van Pink Ribbon.
Zowel in de privésector als in de publieke sector stijgt het ziekteverzuim de laatste jaren. Uit een studie (2018) over het federale ziekteverzuim blijkt dat ambtenaren gemiddeld vaker, maar minder lang afwezig zijn dan werknemers in de privésector.
Epilepsie komt voor bij een op de 150 personen. Dit betekent dat er in België ongeveer 60.000 mensen met epilepsie zijn. De aandoening begint vaak, maar niet noodzakelijk, in de kindertijd. De meeste mensen met epilepsie hebben een zo goed als normaal leven en werken net als iedereen.
Een op de drie langdurig zieke werknemers kan én wil werken. Zo stelt een recent onderzoeksrapport. Een enorm potentieel aan onbenutte werkkrachten, en dit terwijl de arbeidsmarkt smeekt om werknemers en de ziektekosten de pan uit rijzen. In onderstaand opiniestuk beschrijft arbeidsarts Edelhart Kempeneers wat ons ervan weerhoudt om dit onbenutte potentieel te ontsluiten.
Uit een bevraging is gebleken dat 85% van de vrouwen elke maand pijnlijke maandstonden heeft. Meer dan een derde is hierdoor beperkt in haar dagelijkse activiteiten, maar slechts de helft van hen laat de reden hiervan weten. Ook op de werkvloer is dit onderwerp nog steeds taboe, ondanks dat het onder vrouwelijke werknemers de oorzaak is van 16 tot 59% van het ziekteverzuim.
Het ontwerp van een kantoorruimte heeft een impact op het welbevinden van de kantoormedewerkers. Een studie uitgevoerd in Noorwegen wijst erop dat kantoormedewerkers die in landschapskantoren of gedeelde kantoren werken, meer ziekteverzuim laten optekenen dan deze met een individueel kantoor.
Borstkanker heeft een ernstige impact op het leven van de patiënt. Om meer inzicht te krijgen in deze problematiek liet Pink Ribbon een kwalitatief onderzoek uitvoeren door de Universiteit van Luik en de Vrije Universiteit Brussel, en een kwantitatief onderzoek door Sanoma. De resultaten van beide onderzoeken waren gelijklopend en legden een aantal pijnpunten bloot.