Omkadering onderzoek
Het onderzoek vond plaats in vier Europese landen: België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen. In totaal werden zo’n 1.700, waaronder 459 Belgen, ondervraagd over de manier waarop ze hun wasgoed behandelen in het algemeen en meer specifiek hoe ze omgaan met het wassen van hun werkkledij. Voor het onderzoek ging men specifiek op zoek naar respondenten die hun werkkledij thuis wassen. In die optiek is het dus niet verwonderlijk dat 67% van de Belgische respondenten hun werkkledij altijd thuis wast en slechts 20% antwoordt dat de werkgever dit voor zijn rekening neemt.
Ook de definitie van werkkledij lijkt erg breed: het gaat om uniformen, kledij die tot doel heeft dat klanten je herkennen en beschermkledij. 80% van de Belgische deelnemers aan het onderzoek zegt wel dat ook de persoonlijke beschermingsmiddelen thuis gewassen worden.
Samen of apart
De meerderheid van de Belgische respondenten geeft aan de werkkledij altijd (39%) of meestal (23%) apart te wassen van het andere wasgoed. Bijna 40% wast werkkledij en ander wasgoed meestal (20%) of altijd (18%) samen.
Alvorens in de wasmachine te stoppen, ligt de meeste was wel samen in de wasmand: 42% geeft aan de werkkledij altijd te sorteren van het andere wasgoed. 39% doet dit enkel als de werkkledij erg vuil is. De belangrijkste reden om apart te sorteren is omdat men niet wil dat de privé kledij vuil gemaakt wordt door de werkkledij. 4% is bang dat de werkkledij de andere was kan besmetten. Geen enkele respondent doet dit omdat de werkgever dit vraagt.
Temperatuur en detergenten
Zo’n 90% van de Belgische deelnemers wassen hun werkkledij minstens één keer per week (60% één keer per week, 30% 2 tot 3 keer per week). Er wordt niet gespecificeerd hoeveel stuks de werknemers hebben van de werkkledij (wie vijf werkbroeken heeft, moet zijn werkkledij misschien maar eens om de twee weken wassen).
Over het algemeen kiest de Belg voor een lage wastemperatuur: 44°C bij gekleurde werkkledij, 57% bij witte werkkledij. Nochtans gaat 40% ervan uit dat bacteriën pas gedood worden wanneer kleding wordt gewassen op 90°C.
71% gebruikt dezelfde detergenten voor de werkkledij als voor de gewone kledij. 2% volgt hiervoor de aanbevelingen van de werkgever.
Wasinstructies
61% leest de wasinstructies van het kledingstuk de eerste keer dat het in de wasmachine gaat. 11% zegt dit bij elke wasbeurt te doen.
Van de werkgever uit komen er heel weinig wasinstructies. De werkgever van 58% van de Belgische respondenten moeit zich op geen enkele manier met het wassen van de werkkledij. 8% krijgt wasinstructies, 6% krijgt instructies over het wasprogramma en temperatuur. 7% kreeg een richtlijn over hoe vaak men van werkkledij moet veranderen en 21% kreeg al opmerkingen/instructies over de properheid of de staat van hun werkkledij.
Onderhoud
36% van de respondenten repareert kapotte werkkledij zelf. 14% kan hiervoor rekenen op de werkgever. In de overgrote meerderheid wordt het kledingstuk gewoon vervangen.
Risico op beschadiging en besmetting
Volgens de wetgeving mag werkkledij enkel thuis gewassen worden wanneer een risicoanalyse uitwijst dat er geen gevaar bestaat voor de veiligheid van de werknemers. Het thuis wassen van beschermkledij in het bijzonder wordt daarom afgeraden. Een foute behandeling kan er immers voor zorgen dat de beschermende eigenschappen van een kledingstuk verloren gaan. Bovendien valt het moeilijk te achterhalen hoe vaak een kledingstuk gewassen wordt en of het al dan niet slijtage vertoont. Bevuilde werkkledij of beschermkledij kan bovendien een risico inhouden voor de werknemer en zijn onmiddellijke omgeving.
Wanneer uit een risicoanalyse blijkt dat thuis wassen geen risico inhoudt voor de werknemer en zijn omgeving, dan is het nog aan te raden om duidelijk was- en onderhoudsvoorschriften mee te geven.
Bron: Persbericht Thuis wassen van werkkleding brengt de veiligheid van werknemers in gevaar, www.textile-services.eu