Waarom actieve verlichting?
Signalisatiekleding maakt gebruik van retroreflecterende stroken om de zichtbaarheid te verbeteren. Deze stroken lichten op als er licht op valt, bv. autokoplampen. In omstandigheden waar er geen of onvoldoende externe lichtbronnen aanwezig zijn, kunnen de retroreflecterende stroken onvoldoende zijn. Signalisatiekleding met actieve verlichting komt hier aan tegemoet.
Hoe werkt het?
Signalisatiekleding met actieve verlichting (in het Engels Warning clothing with active lighting of Self-illuminating high-visibility protection) maakt gebruik van LED-stroken die aangebracht zijn op de kleding. De LED-verlichting werkt op een batterij die in de kleding is verwerkt. De andere eigenschappen van de kleding (fluorescerend en retroreflecterend materiaal) blijven behouden.
Testen
Momenteel is er al signalisatiekleding met actieve verlichting op de markt hoewel er daarnaast ook nog volop gewerkt worden aan testen en verdere verbeteringen. In Duitsland heeft DGUV Test (Prüf und Zertifizierungssytem der Deutschen Gesetzlichen Unfall versicherung) een labo opgezet om signalisatiekleding met actieve verlichting te testen. In het testlabo worden er verschillende aspecten onderzocht zoals:
- hoe groot moeten de lichtgevende elementen zijn en over welke afstand moeten ze zichtbaar zijn;
- wat is de minimale en maximale lichtsterkte zodat de zichtbaarheid verzekerd is zonder te verblinden;
- hoe kunnen batterijen en kabels veilig in kleding worden verwerkt;
- hoe lang blijft de verlichting werken zonder de batterij te vervangen of op te laden.
Norm
Het Duitse Normalisatie-instituut (DIN) heeft ook een norm uitgewerkt DIN/TS 91418 Warning clothing with active lighting. De norm is uitgewerkt als een technische specificatie bij de norm EN 20471 Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid. EN 20471 is een geharmoniseerde norm in het kader van de pbm-verordening 2016/425/EU en beschrijft de vereisten voor signalisatiekleding in het algemeen. DIN/TS 91418 heeft momenteel nog niet de status van een Europese geharmoniseerde norm. Voor wie signalisatiekleding met actieve verlichting wil aankopen, biedt de norm wel een houvast. Kleding wordt ook al getest op basis van deze norm en dit staat vermeld op het DGUV Test label in de kleding.
Bron:
DGUV Test Aktive Beleuchtung bei Warnkleidung: Korrekt verwendet eine gute Ergänzung