Opletten met tuingereedschap
Gereedschap met een motor is het gevaarlijkst. Een goed voorbeeld daarvan is de zitmaaier, maar ook met bijvoorbeeld een heggenschaar of kettingzaag moet voorzichtig omgesprongen worden.
Veilig gebruik
- Tuingereedschap is geen speelgoed. Het zijn gevaarlijke machines die je enkel op een verantwoordelijke en veilige manier mag gebruiken.
- Kies bij aankoop voor kwalitatief materiaal en lees de handleiding zodat je de risico's kent en je het gereedschap juist gebruikt.
- Let erop dat je tuingereedschap de goede maat heeft.
- Werk, indien mogelijk, met draadloos tuingereedschap, want dat heeft geen snoer waarover je kan struikelen of dat doorgeknipt kan worden.
- Let ook op als je met een ladder werkt. De ondergrond in de tuin is niet altijd stabiel en je ladder is misschien niet conform de huidige veiligheidsvoorschriften. Gebruik, als dat kan, bijvoorbeeld een snoeizaag met een lange steel in plaats van een ladder. Heb je toch een ladder nodig? Probeer er dan voor te zorgen dat die stabiel staat en maak geen gevaarlijke bewegingen.
- Zorg voor gezelschap wanneer je op een ladder kruipt of met bijvoorbeeld een kettingzaag of bosmaaier werkt. Zo kan de persoon die bij je is, onmiddellijk hulp roepen als er iets misloopt.
- Neem voldoende rust tijdens het werk. Als je moe bent, is de kans op een ongeluk groter.
- Leg het gereedschap pas neer als de bewegende delen tot stilstand zijn gekomen.
- Ruim tuingereedschap steeds op om het risico op vallen en struikelen te voorkomen.
- Berg de spullen zeker veilig op voor je kinderen. Sluit snoeischaren bijvoorbeeld en vergrendel met de veiligheidspal.
- Bepaalde machines worden beter door ervaren personen gebruikt. Denk maar aan kettingzagen. Huur een professional in voor grote klussen. Als je er zelf mee aan de slag wil, volg dan eerst een cursus.
- Loopt het toch fout? Ontsmet zelfs het kleinste wondje goed om elk risico op infectie uit te sluiten.
De juiste kledij
- Nauw aansluitende werkkledij voorkomt dat kleding tussen de bewegende delen van bijvoorbeeld een zitmaaier raakt.
- Veiligheidsschoeisel (mét antislipzolen) beschermt je tegen verwondingen, bijvoorbeeld als je het gras maait of op een ladder klimt.
- Werkhandschoenen en een veiligheidsbril (die bescherming biedt tegen wegspringende voorwerpen of takken) zijn dikwijls geen overbodige luxe. Let op: handschoenen kunnen vast komen te zitten tussen de bewegende delen van bepaalde machines.
- Als je met luide machines (zoals een zitmaaier) werkt, is gehoorbescherming ook welkom.
- Een snijbestendige broek kan bij sommige klussen verwondingen aan de benen voorkomen.