Fietspreventiebeleid bij Ferm Huishoudhulp

Goede praktijk (bedrijfscase)
KBC Verzekeringen ontwikkelde samen met Ferm Huishoudhulp (voorheen Puuur) een fietspreventiecampagne. Resultaat: het fietsgebruik van de medewerkers van de onderneming nam fors toe en het aantal fietsongevallen bleef gelijk, maar de ernst ervan daalde sterk.
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 18.09.20, prevent.be

Auteur:
Kristel Maris, preventieadviseur Client Risk Center, KBC
Geactualiseerd op:

Het succes

Het succes van zo’n campagne zit in de volgende aspecten:

  • fietsveiligheid gedurende een langere periode in de schijnwerpers zetten
  • via verschillende kanalen de mensen bereiken (bv. sociale media) om fietsveiligheid onder de aandacht te brengen
  • campagne op maat van de onderneming maken, waar de bedrijfscultuur wordt gerespecteerd
  • herhaling
  • campagne gedragen door het management

Een risicoanalyse was het vertrekpunt om de fietspreventiecampagne op te zetten.

Risicoanalyse

In deze case werd de risicoanalyse bepaald door enerzijds een analyse van de arbeidswegongevallen met de fiets en anderzijds een bevraging van het voltallige personeel. In deze bevraging werd gepolst naar het fietsgebruik, het type fiets, het gedrag op de fiets, de motivatie om te fietsen en het onderhoud van de fiets.

De risicoanalyse werd samengevat in een infographic, samen met enkele nuttige tips in verband met fietspreventie.

Fietspreventiecampagne

Het startschot van de fietspreventiecampagne werd gegeven op de Dag van de HuisHoudHeld in 2019. Alle medewerkers, ook zij die op dat moment niet met de fiets naar het werk gingen, kregen een fluohesje samen met een duidelijke infographic die werd samengesteld vanuit de informatie van de risicoanalyse. Het hesje werd gemaakt in de bedrijfskleur van Ferm Huishoudhulp en voldoet aan de geldende normeringen.

In alle kantoren van de klant werden affiches verspreid over verkeersveiligheid.

Informatieberichten met de resultaten van de bevraging en met veiligheidstips rond fietsen werden verspreid via de besloten Facebookgroepen van de regiokantoren. Via het personeelsmagazine van de onderneming werden ook publicaties verspreid rond fietsveiligheid.

Daarnaast werd de basisopleiding van de huishoudhulpen uitgebreid met het aspect fietsveiligheid.

Resultaat een jaar later

Het aantal fietsongevallen steeg van 24 in 2018 naar 28 in 2019, wat kan verklaard worden door het hogere fietsgebruik. Het aantal gereden kilometers met de fiets steeg immers met 7% ten opzichte van 2018. Het aantal verloren werkdagen daalde fors: in 2019 waren dat er 650 tegenover 1.500 in 2018.

In 2019 waren er ongeveer drie VTE niet aan de slag omwille van een fietsongeval; in 2018 waren dat nog zeven VTE die gedurende een jaar niet hebben kunnen werken.

Om de fietspreventiecampagne levend te houden binnen de onderneming onderzoekt Ferm Huishoudhulp de mogelijkheden om via digitale weg rechtstreeks berichten te sturen naar de huishoudhulpen om hen bijvoorbeeld te waarschuwen voor slechte weersomstandigheden die op komst zijn.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.