Is een refter op het werk verplicht?

Een werkgever is verplicht om een refter of eetruimte ter beschikking te stellen van werknemers, al zijn er wel uitzonderingen mogelijk.
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 18.11.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Basisprincipe = refter verplicht

Volgens de codex welzijn op het werk (art. III.1-58) is een werkgever verplicht om een refter in te richten in één of meer lokalen die volledig afgescheiden zijn van de arbeidsplaatsen. Het is mogelijk om een uitzondering te bekomen op deze verplichting mits het akkoord van het comité. Met comité wordt bedoeld het comité pbw en als dit niet is opgericht respectievelijk de vakbondsafvaardiging of de werknemers zelf via rechtstreekse participatie.

Samen eten in een landschapskantoor?

In heel wat kantoorbedrijven zijn er landschapskantoren met open vergader- of overlegruimten. Zo’n vergadertafel als refter gebruiken, beantwoordt niet aan de omschrijving van de codex die zegt dat een refter enkel kan in een lokaal dat volledig afgescheiden is van de werkplekken. Ook hier is een afwijking mogelijk. Kantoorwerkers mogen eventueel ook eten in hun gemeenschappelijke kantoorruimte, ten minste als de hygiëne gevrijwaard blijft en als hierover een akkoord is van de arbeidsarts en het comité.

Eten in hygiënische omstandigheden

De codexbepalingen geven goed aan wat de bedoeling is van de bepalingen over eetruimten, nl. een plaats bieden waar werknemers in hygiënische omstandigheden kunnen eten. Art. III.1-59 wijst er bovendien op dat werknemers die in aanraking komen met vuil of als er een risico is op besmetting, de handen moeten wassen en zich eventueel omkleden. Ook bij de verplichte voorzieningen (bijlage III.1-1) ligt de nadruk eerder op hygiëne dan op andere welzijnsaspecten. Zo moeten er  naast voldoende tafels en stoelen ook de nodige voorzieningen zijn voor de vaat, voor het opbergen van voedingswaren, vuilnisbakken met een deksel, enz.

Tijd voor pauze

Een eetruimte speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de arbeidsorganisatie. Het werk even onderbreken en tijd maken voor sociale contacten is belangrijk om m.n. psychosociale risico’s te beperken. Daarom is een refter meer dan een plaats ter beschikking stellen waar er gegeten kan worden. Het is zeker zo belangrijk om te zorgen voor een plaats die makkelijk toegankelijk is, waar mensen graag naar toe gaan om even hun hoofd leeg te maken en op een kwalitatieve manier pauze kunnen nemen
 

Tabel Refters: mimimumoppervlakte
Minimumoppervlakte van de ruimte I.f.v. het aantal werknemers dat de refter gelijktijdig gebruikt
Berekeningswijze, bv. 30 werknemers: 18,5 + (5*0,65) = 21,75 m2

aantal werknemers  basis+ … m2 per extra werknemer 
< 2518,5 m2 
≥ 2518,5 m2+ 0,65 m2
≥ 7551 m2  + 0,55 m2
≥ 15091 m2+ 0,50 m2
>500255 m2+ 0,40 m2

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.