Is een refter op het werk verplicht?

Een werkgever is verplicht om een refter of eetruimte ter beschikking te stellen van werknemers, al zijn er wel uitzonderingen mogelijk.
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 18.11.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Basisprincipe = refter verplicht

Volgens de codex over het welzijn op het werk (art. III.1-58) is een werkgever verplicht om een refter in te richten in een of meer lokalen die volledig afgescheiden zijn van de arbeidsplaatsen. Het is mogelijk om een uitzondering te bekomen op die verplichting mits het akkoord van het comité. Met 'het comité' wordt het comité pbw bedoeld, en als dat niet is opgericht respectievelijk de vakbondsafvaardiging of de werknemers zelf via rechtstreekse participatie.

Samen eten in een landschapskantoor?

In heel wat bedrijven zijn er landschapskantoren met open vergader- of overlegruimten. Zo’n vergaderruimte als refter gebruiken, is niet in overeenstemming met wat de codex voorschrijft. De codex zegt immers dat een refter enkel kan in een lokaal dat volledig afgescheiden is van de werkplekken. Maar een afwijking is mogelijk: kantoorwerkers mogen eventueel ook eten in hun gemeenschappelijke kantoorruimte, ten minste als de hygiëne gevrijwaard blijft en als daarover een akkoord is van de arbeidsarts en het comité.

Eten in hygiënische omstandigheden

De codex geeft goed aan wat de bedoeling is van de bepalingen over eetruimten: een plaats bieden waar werknemers in hygiënische omstandigheden kunnen eten. Art. III.1-59 wijst er bovendien op dat werknemers die in aanraking komen met vuil of die een risico lopen op besmetting, de handen moeten wassen en zich eventueel omkleden. Ook bij de verplichte voorzieningen (bijlage III.1-1) ligt de nadruk eerder op hygiëne dan op andere welzijnsaspecten. Zo moeten er naast voldoende tafels en stoelen ook de nodige voorzieningen zijn voor de vaat, voor het afval (bv. vuilnisbakken met een deksel), voor het opbergen van voedingswaren enz.

Tijd voor pauze

Een eetruimte speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de arbeidsorganisatie. Het werk even onderbreken en tijd maken voor sociale contacten is belangrijk om m.n. psychosociale risico’s te beperken. Een refter is dus meer dan een plaats waar gegeten kan worden. Het is zeker zo belangrijk dat die plaats gemakkelijk toegankelijk is en dat mensen er graag naartoe gaan om hun hoofd leeg te maken en op een kwalitatieve manier pauze kunnen nemen
 

Tabel Refters: mimimumoppervlakte van de ruimte i.f.v. het aantal werknemers dat de refter gelijktijdig gebruikt
Berekeningswijze => basis + (aantal extra WN * m2 per extra WN) = minimumoppervlakte
Voorbeeld: bij 30 werknemers => 18,5 + (5*0,65) = 21,75 m2

aantal werknemers  basis+ … m2 per extra werknemer 
< 2518,5 m2 
25 - 7418,5 m2+ 0,65 m2
75 - 14951 m2  + 0,55 m2
150 - 49991 m2+ 0,50 m2
≥ 500255 m2+ 0,40 m2

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.