Blauwe Gids: toelichting bij de regels over het op de markt brengen van producten

In de Europese Unie bestaan er verschillende richtlijnen en verordeningen met regels voor het op de markt brengen van producten (CE-markering). De Blauwe Gids (Blue Guide) geeft toelichting bij deze wetgeving en legt de basisprincipes uit. De eerste versie van de gids verscheen in 2000 en in de loop der jaren is de gids enkele keren herzien. Eind juni 2022 bracht de Europese Commissie een volledig nieuwe versie van de Blauwe Gids uit.
Onderwerpen:
©:

preventActua 14/2022

Geactualiseerd op:

Harmonisatiewetgeving

De Europese wetgeving over het op de markt brengen van producten wil het vrije verkeer van goederen in de Europese Unie bevorderen door gelijke regels op te leggen voor alle marktdeelnemers (harmonisatie). Tegelijkertijd zijn de regels bedoeld om een hoog niveau van bescherming te garanderen door het bepalen van essentiële veiligheids- en gezondheidseisen waaraan de producten moeten beantwoorden. Voorbeelden van dergelijke harmonisatiewetgeving zijn de machineverordening 2023/1230/EU, de laagspanningsrichtlijn (2014/35/EU) en de pbm-verordening (2016/425/EU) (zie ook Overzicht - Wetgeving op de markt brengen van producten).

Krachtlijnen

De Blauwe Gids legt uit wat de krachtlijnen zijn van de harmonisatiewetgeving en geeft een overzicht van de verschillende spelers in de toeleveringsketen en hun verantwoordelijkheden. Ook de markeringsvoorschriften en conformiteitsbeoordelingsprocedures komen aan bod.

Doel

De Blauwe Gids is een referentiedocument en heeft tot doel een coherent kader aan te reiken voor de uitvoering van de harmonisatiewetgeving. De gids is vooral bestemd voor de verschillende partijen die daarbij betrokken zijn zoals markttoezicht, conformiteitsbeoordelingsinstanties, consumentenorganisaties, sectorfederaties en fabrikanten. De eerste versie dateert van 2000 en is in 2014 en 2016 aangepast. In 2022 verscheen een volledig nieuwe versie. In vergelijking met de vorige editie zijn er aanpassingen met betrekking tot het markttoezicht (o.m. onder invloed van de verordening uit 2019 over markttoezicht 2019/1020/EU) en andere aspecten zoals online verkoop.
 
Meer informatie:

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.