Uv-beschermende kledij op het werk

Werknemers die buiten werken, kunnen zich beschermen tegen uv-stralen door uv-werende kledij en petten of veiligheidshelmen met nekbeschermer te dragen. Uv-beschermende kledij is een persoonlijk beschermingsmiddel (pbm) en moet voldoen aan specifieke vereisten.
Onderwerpen:
©:

gepubliceerd op 07.08.24 door de redactie, prevent.be

Geactualiseerd op:

Uv-beschermingsfactor (UPF) van textiel

Om textiel uv-beschermend te maken, wordt er gebruikgemaakt van zeer fijne filamenten en een speciale weeftechniek. Daardoor ontstaat een meerlagige en zeer dichte stof die meer dan 98% van de uv A- en uv B-straling blokkeert. 

De effectiviteit van uv-kledij wordt aangeduid aan de hand van de Ultraviolet Protection Factor (UPF). De UPF geeft de bescherming tegen zowel uv A- als uv B-straling weer, terwijl de SPF (Sun Protection Factor), die je op zonnecrème terugvindt, enkel de bescherming tegen uv B-straling uitdrukt. Hoe hoger de UPF, hoe meer straling wordt tegengehouden en hoe beter de huid wordt beschermd tegen zonnebrand: bij UPF 5 laat de stof nog 1/5 (20%) van de uv-stralen door, terwijl dat bij UPF 50+ minder dan 1/50 (2%) is. Met andere woorden, een stof met een UPF van 50+ blokkeert meer dan 98% van de uv A- en uv B-stralen.

De mate van bescherming die textiel biedt, hangt af van een aantal factoren, zoals de dikte van de stof, de opaciteit en de kleur. Het is belangrijk om te onthouden dat alleen lichaamsdelen die bedekt zijn, beschermd zijn tegen het risico op huidbeschadiging. Bovendien vermindert de bescherming die het kledingstuk biedt als het nat wordt of versleten is, of als de wasinstructies niet worden opgevolgd. 

Persoonlijk beschermingsmiddel

De Europese pbm-verordening (EU) 2016/425 is van toepassing op persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) die op de markt gebracht worden in de EU, en dus ook op pbm die de huid beschermen tegen uv-straling, zoals uv-beschermende kledij. Fabrikanten van dergelijke kledij moeten aantonen dat het product beantwoordt aan de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen van de verordening. Daarvoor kunnen ze gebruikmaken van geharmoniseerde normen.

Normen en markeringen

Specifieke vereisten inzake uv-beschermend textiel zijn opgenomen in de norm Textiles - Solar UV protective properties. Deel 1 van de norm beschrijft de testmethoden en deel 2 de classificatie en de markering. Enkel materiaal met een uv-beschermingsfactor groter dan 40 (UPF 40+) voldoet aan de norm. Kleding die beantwoordt aan de norm, draagt naast het nummer van de norm ook een pictogram (zie figuur) waarop de beschermingsfactor wordt vermeld.

Gebruik van uv-beschermende kleding

Pbm zijn aangewezen als het niet mogelijk is om de risico’s met andere, meer effectieve maatregelen te beheersen. Voor blootstelling aan uv-stralen van de zon gelden deze aanbevelingen (in volgorde): blootstelling vermijden, kleden en smeren. ’s Zomers bij werken in open lucht zijn dus pbm aangewezen die het lichaam zoveel mogelijk bedekken en bescherming bieden tegen uv-stralen (codex bijlage IX.2-2).

Uv-bescherming van kledij behouden 

De uv-bescherming van kledij kan na verloop van tijd afnemen door blootstelling aan zonlicht, wassen en slijtage. Volg zeker de onderhoudsinstructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de maximale bescherming behouden blijft. Enkele algemene tips:

Wassen en drogen 

  • Was uv-werende kledingstukken op maximum 30°C. Sommige producten moeten met de hand worden gewassen om de beschermlaag niet te beschadigen.
  • Vermijd agressieve wasmiddelen, bleekmiddel of wasverzachters, omdat die de vezels kunnen afbreken en de UPF-waarde van de kledij kunnen verminderen.
  • Laat de kledij aan de lucht drogen om krimpen en beschadiging van de stof te voorkomen.
  • Strijk uv-beschermende kledij niet op hoge temperatuur om het textiel niet te beschadigen.

Bewaren

  • Bewaar de kledij op een koele, droge plaats om beschadiging door blootstelling aan hitte en vocht te voorkomen.
  • Vervang beschadigde (uitgerekte, gescheurde of verbleekte) uv-beschermende kledij.

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.