Handschoenen: van keuze tot beheer

Goede praktijk (bedrijfscase)
Koen Bordeaud’huy, preventieadviseur bij Samoco, werd tijdens zijn loopbaan al verschillende keren geconfronteerd met de noodzaak tot de aankoop van handschoenen. In dit artikel schetst hij zijn aanpak, van bij de vaststelling van die noodzaak tot aan het beheer van deze persoonlijke beschermingsmiddelen.
©:
preventFocus 10/2020
Geactualiseerd op:
Ongevallenanalyse
Uit de ongevallenanalyse bleek dat er veel ongevallen gebeurden met handletsels tot gevolg. De maatregelen die konden genomen worden, situeerden zich vooral op twee niveaus: opleiding en persoonlijke beschermingsmiddelen.
Het eerste deel, opleiding en sensibilisering, werd aangepakt in een aantal projecten. Zowel de hiërarchische lijn als de werknemers werden, en worden nog steeds, opgeleid. De interne preventiedienst en het managementteam sturen de opleiding en sensibilisering aan. Hierop wordt in deze tekst niet verder ingegaan.
Dit artikel focust op de acties die het bedrijf ondernam op het tweede niveau, namelijk de persoonlijke beschermingsmiddelen, en meer bepaald de handschoenen.
 
Samoco
Samoco is al sinds de jaren 70 actief in de montage en demontage. De activiteiten van het bedrijf omvatten: industriële montage, havenkraandiensten, industriële verhuis en bundeltrekken. Samoco is een dochterbedrijf van de Sarens Group.
 
Preventieadviseur van het jaar 2020
Koen Bordeaud’huy werd door Agoria verkozen tot preventieadviseur van het jaar 2020 in de categorie ‘contractor’.
De jury loofde de preventieadviseur voor zijn uitgewerkt preventiebeleid. Samoco ontwikkelde praktische veiligheidsmiddelen (riggerboekje, LMRA, …) en goede visuals rond veiligheidsmanagement. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan opleidingen, deels in spelvorm (onderzoek VR, safety-animatiegames). Er is ook oog voor stand still safety-momenten via getuigenissen, praktische interactieve toolboxmeetings en een extern systeem voor contractormanagement (beheer onderaannemers).
Bron: agoria.be
RIE gericht op keuze van handschoenen
Voor de keuze van de handschoenen werd een werkgroep opgericht. Deze groep bestond uit leidinggevenden en werknemersafgevaardigden uit de verschillende betrokken afdelingen. De werkgroep begon aan haar opdracht door een taakrisicoanalyse (TRA) te maken binnen de afdelingen. Hiervoor werd de methode van Fine en Kinney gebruikt, die aangepast werd aan de specifieke situatie (zie afbeelding).
 
In de verschillende rijen van het Excelbestand van de RIE kwamen de taken te staan van de afdelingen waarvoor deze werd opgesteld.
In de kolommen staan de afdelingen waarin deze taken uitgevoerd worden, de functies, het gevaar dat zich bij de taak kan voordoen, het seizoen waarin de taak wordt uitgevoerd, of er extreme temperaturen bij te pas komen, en welke letsels zich kunnen voordoen. De volgende kolommen bevatten de parameters voor het bepalen van het risico: waarschijnlijkheid, blootstelling en ernst. Deze drie parameters worden vermenigvuldigd en leiden tot een risicoscore (een keer zonder aangepaste handschoenen en een keer met). Deze scores zijn niet de standaardscores uit de methode van Fine en Kinney. In de laatste kolom kan men de prioriteit bepalen.
Uit deze analyse kunnen de prioriteiten, gevaren en de mogelijke schade afgeleid worden.
 
Zie voorbeeld in bijlage.
 
 
Drie fasen
Fase 1
Na de risicoanalyse werden de handschoenen waarover het bedrijf initieel beschikte, geëvalueerd door de werknemers van de betrokken afdelingen.
 
Fase 2
Met de resultaten van de evaluatie en de informatie uit de TRA ging de werkgroep op zoek naar andere handschoenen. Men kwam tot zo’n dertig handschoenen, waaruit de werkgroep er een aantal koos. Deze handschoenen werden opnieuw getest en geëvalueerd.
 
Fase 3
Er werd opnieuw gezocht naar vervangers voor bepaalde types en na een laatste evaluatie kwam men uiteindelijk bij de huidige elf soorten, met gemiddeld drie soorten per cluster werkzaamheden (werkzaamheden waarvoor dezelfde handschoenen kunnen gebruikt worden).
 
Beleidsmatig
De kost van de handschoenen ligt driemaal hoger dan voordien, maar de levensduur is langer en er worden minder handschoenen besteld. Bovendien zal een degelijk beheer van de handschoenen de kost halveren.
 
Toewijzen kost
Handschoenen, en persoonlijke beschermingsmiddelen in het algemeen, maken een deel van de projectkost uit.
Als de handschoenen afgehaald worden door de werknemer, wordt de QR-code die erop staat, gescand. Door de combinatie van de QR-code van de handschoen en de identiteit van de besteller, wordt de handschoen aan het project gekoppeld, want elke werknemer is toegewezen aan een bepaald project. Projectleiders worden op deze manier gesensibiliseerd om verstandig om te springen met de handschoenen en er geen te verkwisten. Sommige handschoenen zijn duur en door op deze manier de projectleider te confronteren met de prijs, wordt het bewustzijn van hun waarde verhoogd.
 
Onderaannemers
Onderaannemers krijgen sommige pbm en werkkledij aangeboden door Samoco. De kledij wordt gemonitord door de afdeling equipment & warehouse. Deze afdeling rapporteert maandelijks over het uitgeleende materieel. De uitgeleende kledij wordt eveneens via de QR-code aan het project gelinkt.
 
Eigen personeel bij andere bedrijven
Sommige werknemers van Samoco werken gedurende een lange periode bij een extern bedrijf. Deze mensen werken niet op het moederbedrijf en kunnen dan ook zelf geen pbm afhalen. Dit was vooral problematisch voor werknemers die op kleine werven tewerkgesteld zijn. Nu gaan de medewerkers van de preventiedienst zoveel mogelijk langs op de werven en nemen de gevraagde pbm mee. Collega’s die langskomen voor eenmalige werkzaamheden, kunnen hen ook bevoorraden.
 
Resultaat
Vanaf het moment dat de werkgroep werd gevormd, heeft het nog zo’n twee jaar geduurd tot het systeem vlot draaide. Maar de resultaten mogen er zijn: handschoenen slingeren niet meer rond en de werknemers dragen er goed zorg voor. Ze beseffen dat er tijd en moeite gestoken is in de bescherming van hun handen en appreciëren dit. De werknemers zijn ook erg tevreden met de keuze van de handschoenen. En belangrijker nog: alle werknemers dragen nu altijd hun handschoenen wanneer dit nodig is.
 
Gebaseerd op een interview met Koen Bordeaud’huy, preventieadviseur bij Samoco, afgenomen op 14 augustus 2020

 

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.