De keuze van veiligheidsschoenen

Informatie voor werknemers
Bij de keuze van veiligheidsschoenen laten de gebruikers zich meestal leiden door het type schoen en de bescherming die hij biedt, maar minder door het comfort. Degelijke veiligheidsschoenen moeten echter aan beide criteria beantwoorden en die zijn niet onverenigbaar.
©:
PreventActio 03/2015
Geactualiseerd op:

Meer comfort
Als je aan een werknemer vraagt waarom hij zijn veiligheidsschoenen niet draagt, ook al is dat verplicht, zal hij maar zelden zeggen dat ze overbodig zijn. Het overgrote deel van de werknemers zal antwoorden dat ze te weinig comfort bieden. Ze vinden de schoenen te zwaar en/of te ongemakkelijk. Dat bemoeilijkt het stappen en het hurken. Ze zeggen zelden dat ze niet mooi genoeg zijn.

Natuurlijk moeten veiligheidsschoenen bescherming bieden tegen de risico’s, maar bovendien moeten ze beantwoorden aan de vereisten van de verschillende werkposten. Het ideale model is niet noodzakelijkerwijs het model dat de grootste bescherming biedt. De werkvereisten en het comfort zijn doorslaggevend, omdat enkel schoenen die daadwerkelijk worden gedragen, bescherming bieden.

Vereisten van het werk
Het is belangrijk dat je je mening kan geven over de veiligheidsschoenen die je moet dragen. Denk hierbij aan de vereisten die gepaard gaan met je activiteit. Het is bijvoorbeeld logisch dat soepelheid en lichtheid belangrijke criteria zijn als je je vaak moet verplaatsen. Als je tijdens je werk regelmatig een gehurkte houding moet aannemen of op je knieën moet zitten, moet de schoen de voet en de enkel de nodige bewegingsvrijheid bieden.
Voor bepaalde werkposten is de bescherming tegen vocht en gladde oppervlakken een essentiële vereiste. Daarvoor bestaan schoenen met speciale zolen die de kans op schuivers verminderen.
Als je op verschillende plaatsen moet werken, kan je niet altijd van schoenen wisselen. Je moet dus een compromis vinden afhankelijk van de risico’s die je op de verschillende werkplekken loopt.
In bepaalde gevallen kan het ook belangrijk zijn dat je schoenen er aantrekkelijk uitzien. Als je rekening moet houden met kledijvereisten in het kader van eventuele contacten met de klant, moet je er op letten dat de schoenen passen bij de rest van je kleding. Deze bijkomende vereiste maakt het kiezen ongetwijfeld nog moeilijker. Tegenwoordig is het aanbod van veiligheidsschoenen echter zeer uitgebreid en wordt het assortiment vaak vernieuwd.

Pas je schoenen
Als je werkgever het voornemen heeft de veiligheidsschoenen te vernieuwen, vraag dan vooraf de verschillende modellen te kunnen passen om vast te stellen of ze goed zitten. Binnen eenzelfde categorie van schoenen kunnen er grote comfortverschillen zijn.
Als je toch nog problemen ondervindt bij het dragen van je veiligheidsschoenen, raden we je aan de arbeidsarts te raadplegen. Hij kan bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen vaststellen die een gepaste medische behandeling vereisen en je eventueel enkele hygiëne- en onderhoudstips geven.

Werkschoenen, beschermende schoenen en veiligheidsschoenen: de verschillen.

Werkschoenen, beschermende schoenen en veiligheidsschoenen bieden 3 verschillende niveaus van bescherming die beantwoorden aan 3 verschillende normen.

  • Veiligheidsschoenen hebben een beschermende neus die bestand is tegen een druk van 200 joule. Dat komt overeen met een voorwerp van 20 kg dat valt vanop een hoogte van 1 meter. Schoenen van deze categorie worden op het etiket aangeduid met de letter S (Safety).
  • Beschermende schoenen hebben een neus die bestand is tegen een druk van 100 joule en bijgevolg tegen de val van een voorwerp van 10 kg vanop een hoogte van 1 meter. Deze categorie wordt aangeduid met de letter P (Protection).
  • Werkschoenen hebben geen verstevigde neus, maar moeten wel een beschermend element hebben. Ze worden aangeduid met de letter O (Occupational) en worden vooral gebruikt in werkomstandigheden waar geen risico bestaat op vallende voorwerpen. Het betreft bijvoorbeeld schoenen voor buschauffeurs, verkoopsters of verplegend personeel.

De categorieën P en O komen minder vaak voor dan eigenlijke veiligheidsschoenen. De 3 categorieën moeten echter allemaal voorzien zijn van de CE-markering.

 

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.