Spring op veilig!

Trampolines zijn leuk speelgoed en zetten kinderen aan tot bewegen. Maar een ongeval op zo'n speeltoestel is snel gebeurd. Kies voor een veilig toestel en spreek enkele regels af met je kinderen.

Ongevallen
De Nederlandse spoeddiensten behandelen jaarlijks zo’n 2.900 patiënten van trampolineongelukken. De letsels kunnen uiteenlopen van kneuzingen tot spierscheuren. Maar ook meer ernstige botbreuken of hoofdletsels als gevolg van een verkeerde landing komen heel vaak voor.
Veel ongevallen gebeuren doordat verschillende kinderen samen op de trampoline springen. Hierbij zijn de kleinsten altijd in het nadeel: door hun lichte gewicht moeten zij de zwaarste schokken incasseren. Springen op de trampoline doe je best alleen en laat zeker nooit grote en kleine kinderen samen springen.

Aankooptips
Koop een stevige, degelijke trampoline. Probeer het liefst een aantal trampolines uit. Een ingegraven trampoline is veiliger dan een trampoline op hoogte. Controleer of het beschermkussen voor de veren voldoende stevig is zodat je niet met de voeten gekneld kan raken tussen de veren.
Kies je toch een trampoline op hoogte, voorzie dan een stevig veiligheidsnet met een zelfsluitende opening. Een rits of klittenband worden vaak niet dicht gedaan.

Installatie
Zorg dat er voldoende vrije ruimte is rond de trampoline. Snoei overhangende takken. Plaats de trampoline nooit direct naast een muur, boom, speeltoestel,... Laat minstens een meter afstand tussen de trampoline en een obstakel. Ruim speelgoed, fietsen en ander materieel dat rondom de trampoline slingert op alvorens te gaan springen.

Veilig springen
Plaats de trampoline in het zicht zodat je als volwassene toezicht kunt houden. Het best spreek je met je kinderen af wat mag en wat niet mag:
- met hoeveel kinderen maximum gesprongen mag worden
- geen attributen meenemen op de trampoline
- alleen springen als het droog is en er niet te veel wind staat
- rekening houden met kleine kinderen
- niet afspringen van de trampoline maar het trapje gebruiken
- …

Checklist veiligheidscontrole
Controleer de trampoline regelmatig op veiligheid, zeker aan het begin van de lente.
- Stabiliteit: frame en verankering. Trek en duw er eens flink aan.
- Springdoek: ruimte onder springdoek en de ondergrond moet voldoende groot zijn.
- Afscherming van de veren moet intact zijn en goed vastzitten.
- Bevestiging van de veren.
- Staat van het veiligheidsnet.

Repareer eventuele mankementen meteen.
 

: PreventActio 04/2016