Instructiefiche: Wassen en ander onderhoud van kledij

De betekenis van onderhoudssymbolen op de etiketten van kledij ligt vast. De symbolen staan voor textielbehandelingen. als de behandeling wordt uigevoerd zoals voorgeschreven dan zal het kledingstuk niet beschadigd worden. Kijk altijd na of er onderhoudsetiket aanwezig is in het kledingstuk en volg nauwgezet de instructies. De symbolen zijn onderveeld in vijf groepen.

Wassen

Het wassymbool geeft aan dat huishoudelijk wassen mogelijk is en slaat zowel op hand- als machinewas. De getallen in de wastobbe geven de maximale wastemperatuur aan. Een streep onder de wastobbe betekent een mild proces, twee strepen een zeer mild proces. Een kruis over het symbool betekent dat het kledingstuk niet gewassen mag worden

Bleken

Een lege driehoek staat voor chloor en zuurstof bleken. Elk bleekmiddel is dan toegelaten. Het afgebeelde symbool betekent dat chloorbleekmiddelen niet toegestaan zijn. Een kruis over een lege driehoek betekent dat bleken niet toegelaten is.

Drogen

Het vierkant is het symbool voor het droogproces. De cirkel binnen het vierkant is een verwijzing naar de trommeldroger, de lijnen in het vierkant symboliseren het natuurlijk droogproces bij het wassen. Een kruis over het vierkant betekent dat de kleding niet geschikt is om te drogen in een trommeldroger.

Strijken

De punten binnen het symbool zijn een indicatie voor temperatuurinstelling en stoom. Een kruis over het strijkijzer betekent dat het kledingstuk niet mag gestreken worden.

Professioneel reinigen

De cirkel geeft geeft informatie over de mogelijkheid van professionele droog- of natreiniging. De W staat voor natreiniging. In de cirkel kunnen voor droogreinging een P of een F komen. Ook hier kun je een streep onder de cirkel vinden voor een mild proces.

De symbolen vallen onder het auteurs- en merkenrecht. Nadruk verboden. Voor meer informatie zie www.etitex.be.

 

: PreventActio 01/2016