Wijzigingen in het AREI

Het KB van 5 maart 2023 wijzigt verscheidene bepalingen in de drie boeken van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties. Het gaat met name om een aanpassing voor de gemeenschappelijke delen van een residentieel geheel en om een aantal wijzigingen die het AREI in overeenstemming brengen met de technologische evolutie.
Geactualiseerd op:
©:
preventActua 09/2023

AREI

Het AREI bestaat uit drie boeken (boek 1 laagspanning,  boek 2 hoogspanning en
boek 3 distributie van elektrische energie) en bevat voorschriften en veiligheidsmaatregelen die van toepassing zijn op alle elektrische installaties. Het (nieuwe) AREI is gepubliceerd in 2019 en in werking getreden in juni 2020.

KB van 5 maart 2023

Het KB van 5 maart 2023 (BS 28 maart 2023) brengt wijzigingen aan doorheen het AREI. Het gaat met name om wijzigingen in terminologie en een aantal bepalingen om het AREI in overeenstemming te brengen met technologische ontwikkelingen. 

Gemeenschappelijke delen = niet-huishoudelijke installaties

Het KB verduidelijkt bovendien de situatie voor elektrische installaties in gemeenschappelijke delen van residentiële gehelen (bv. appartementsgebouwen). De definitie is aangepast en stelt dat een elektrische installatie

  • die geen deel uitmaakt van een regime van mede-eigendom, en voor privégebruik (niet voor activiteiten van een onderneming) = huishoudelijke installatie;
  • in de gemeenschappelijke delen en de technische lokalen van een residentieel geheel = niet-huishoudelijke installatie.

Hierdoor worden de maatregelen die gelden voor niet-huishoudelijke installaties van toepassing op elektrische installaties in gemeenschappelijke delen van een residentieel geheel zoals onder meer de keuring om de 5 jaar (i.p.v. om de 25 jaar). Toch voegt het KB ook een aantal uitzonderingen toe zodat voor sommige veiligheidsmaatregelen (bv. schema's, plannen en documenten, markering van de verdeel- en schakelborden, waarde van de aardverbinding, bescherming tegen elektrische schokken bij onrechtstreekse aanraking, enz.) de installaties in gemeenschappelijke delen toch als huishoudelijk worden beschouwd. 

Het KB treedt in werking op 1 juni 2023. 

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.