Klassiek ‘droog zandstralen’ met kwartszand verboden

Een KB, verschenen in het Staatsblad van 22 juli 2019, past de bepalingen van de codex aan voor wat betreft het gebruik van vrij kristallijn siliciumdioxide.
Geactualiseerd op:
Onderwerpen:
©:
preventActua 15/2019

Wettelijk kader
Het koninklijk besluit van 17 juni 2019 tot wijziging van Titel 1.- Chemische agentia van Boek VI.- Chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia van de codex over het welzijn op het werk, wat het gebruik van vrij kristallijn siliciumdioxide betreft werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 juli 2019. Dit KB past artikel VI.1-35 van de codex aan. Het treedt in werking op 1 augustus 2019.

Het oude artikel VI.1-35
Het oude artikel VI.1-35, §1 stelde dat het verboden was bij straalbewerkings- en ontzandingswerkzaamheden zand of andere korrels te gebruiken die meer dan 1% vrij “kristallijn” siliciumdioxide bevatten. Dit verbod was niet van toepassing wanneer de straalbewerkings- en ontzandingswerkzaamheden plaatsvonden in hermetisch gesloten lokalen, cabines of installaties (art. VI.1-35, §2).
Daarnaast kon de minister van Werk een vergunning geven voor het uitvoeren van straalbewerkings- en ontzandingswerkzaamheden in open lucht, voor de behandeling van aanzienlijke oppervlakten of vaste constructies (art. VI.1-35, §3).
In de ministeriële besluiten, waarmee deze vergunningen verleend werden, werden een aantal concrete preventiemaatregelen opgelegd, evenals de verplichting om de werknemers die de werken uitvoeren aan te werven met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Klassiek ‘droog zandstralen’ weinig gebruikt
Een inspectiecampagne van het Laboratorium voor Industriële Toxicologie bracht aan het licht dat het klassieke ‘droog zandstralen’ met kwartszand (dat aanleiding geeft tot een hoge blootstelling aan kwarts) nog zeer weinig gebruikt wordt. De bedrijven zijn in grote mate overgeschakeld op een gecombineerd gebruik van andere straalmiddelen en water, waarbij de blootstelling aan de inadembare fractie kwarts aanzienlijk lager is dan bij ‘droog zandstralen’. Voor andere toepassingen dan oppervlaktereiniging in open lucht bestaan er methoden waarbij geen kwartshoudende straalmiddelen gebruikt worden.

Wijzigingen
Het KB van 17 juni 2019 past de bepalingen van artikel VI.1-35 als volgt aan:
- straalbewerkings- en ontzandingswerkzaamheden met gebruik van zand of andere korrels die meer dan 1% vrij kristallijn siliciumdioxide bevatten, blijven verboden.
- indien substitutie door een minder gevaarlijk procédé technisch onmogelijk is, wordt op dit verbod een uitzondering gemaakt voor het gebruik van straalbewerkingsprocédés met inherent watergebruik in open lucht.
- 'droog zandstralen' met korrels die meer dan 1% vrij kristallijn siliciumdioxide bevatten wordt volledig verboden, ook in afgesloten systemen.
- het vergunningensysteem voor het uitvoeren van straalbewerkings- en ontzandingswerkzaamheden in open lucht wordt afgeschaft. De verplichting om de werknemers die deze werken uitvoeren aan te werven met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is niet meer van toepassing.

Bronnen:
- werk.belgie.be
- Advies van de Hoge Raad PBW

Upgrade jouw abonnement

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnementsformule. 
Ontdek onze verschillende formules.