Op 27 februari 2023 verscheen een koninklijk besluit in het Belgisch Staatsblad met aanpassingen aan de bepalingen over asbest in de Codex welzijn op het werk.
Jaarlijks sterven in Europa 70.000 tot 90.000 mensen door asbestblootstelling op het werk. Asbest maakt niet alleen werknemers ziek, ook bezoekers die aanwezig zijn in gebouwen waarin asbestvezels aanwezig zijn, kunnen slachtoffer worden. Daarom geldt in België sinds eind 2001 een verbod op de vervaardiging, het gebruik en het op de markt brengen van producten die asbest bevatten.
Na het verwijderen van asbesthoudende vloerbedekking blijven er vaak resten van asbesthoudende lijm achter. Een Duitse rechtbank heeft op grond van de wetgeving inzake gevaarlijke stoffen bepaald dat deze lijm, die tot 15% asbest kan bevatten, niet mag blijven zitten, ook al is hij afgedekt of verzegeld.
Op 8 december 2022, heeft de Raad van ministers van Werkgelegenheid zijn standpunt bepaald over een voorstel om de EU-wetgeving ter bescherming van werknemers tegen de risico's van asbest aan te scherpen. De Raad heeft verzocht om lagere blootstellingsniveaus en een gevoeligere methode om asbestvezels te tellen.
Na België en Nederland zou ook Frankrijk van plan zijn kankers die verband houden met de blootstelling aan asbest, als beroepsziekten te erkennen. Het Anses, het Franse nationale agentschap voor volksgezondheid, kwam in een studie tot de conclusie dat er een bewezen oorzakelijk verband bestaat tussen eierstok- en strottenhoofdkanker en beroepsmatige blootstelling aan asbest.
In haar mededeling ‘Towards an asbestos-free future’ van 28 september 2022 stelt de Europese Commissie een globale strategie voor de bestrijding van asbest voor, gaande van een verlaging van de grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling over veilige asbestverwijdering tot de verwerking van asbestafval. Die maatregelen kaderen binnen de resolutie van het Europees Parlement van 20 oktober 2021 betreffende de bescherming van werknemers tegen asbest.
I2n 2021 stond een van de controlecampagnes van de Franse arbeidsinspectie in het teken van het risico op blootstelling aan asbest onder loodgieters, verwarmingsmonteurs en elektriciens. De regio Pays de la Loire maakte de balans op van die campagne en kwam tot deze conclusie: het risico wordt door de meeste werkgevers onderschat.
Op 9 augustus 2022 verscheen een koninklijk besluit dat drie nieuwe ziekten toevoegt aan de lijst van beroepsziekten: eierstokkanker veroorzaakt door asbest, systeemsclerose veroorzaakt door het inademen van stof dat kristallijn silica bevat, en uveaal melanoom veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling.