Volgens een enquête van Vias institute gebruikt een op de tien Belgische bestuurders een manier om alcoholcontroles te vermijden. Dat is bijna aan verdubbeling tegenover vier jaar geleden. Toch is de pakkans in die periode toegenomen. Vias institute: “De mentaliteit van de Belgische bestuurder ten opzichte van alcohol blijft een probleem.”
Het gebruik van alcohol en drugs op de werkvloer brengt ernstige economische, sociale en gezondheidsgevolgen met zich mee, zowel voor de werknemer als zijn collega’s, het bedrijf en de maatschappij. Een preventief alcohol- en drugsbeleid kan heel wat problemen voorkomen.
We kennen allemaal wel een goed oud recept voor een ‘grog’ om snel een verkoudheid te boven te komen. Sommige mensen beweren immers dat alcohol bacteriën en virussen doodt die infecties van de luchtwegen veroorzaken. Maar wat is hier nu eigenlijk van aan?
De KU Leuven bevroeg eind vorig jaar ruim 5700 Belgische werknemers over hun drinkgedrag. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat één op de tien werknemers tijdens de werkuren gevolgen ondervindt van zijn/haar alcoholgebruik.
BASF Antwerpen NV koos resoluut voor een preventief maar ook curatief alcohol- en drugsbeleid. Duidelijke regels moeten alcohol en drugs van de werkvloer weren. Werknemers die toch kampen met een verslaving worden echter bijgestaan in hun ontwenningsproces. De bedrijfsarts speelt in het ganse traject een centrale rol.
Arbeidsgeneesheren willen een voortrekkersrol vervullen bij het alcohol- en drugsbeleid en nauwer samenwerken met de huisartsen. Dat blijkt uit het UP-TO-DATE-onderzoek dat werd uitgevoerd door verschillende wetenschappelijke partners∗. Om hiertoe te komen, moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Een overzicht.
Een champagnekurk in het oog krijgen gebeurt vaker dan je zou denken. Tijdens feestperiodes krijgen de spoeddiensten opmerkelijk veel mensen over de vloer die het slachtoffer werden van zo’n ‘ontkurkongeval’. Denk eraan wanneer je een fles laat knallen: een gewaarschuwd man is er twee waard!
Wie meer dan 48 uur per week werkt, loopt een hoger risico op problematisch alcoholgebruik (+13%). Het verband tussen lange arbeidstijden en alcoholgebruik was al langer bekend, maar onderzoekers hebben nu voor het eerst de beschikbare gegevens systematisch geanalyseerd.
Vanaf 1 januari 2015 geldt een strengere alcohollimiet voor professionele bestuurders. Bij een alcoholgehalte van 0,2 promille of meer riskeren zij dan een boete en een rijverbod. De strengere regels komen er op aanbeveling van de Europese Commissie en moeten ons land helpen het aantal verkeersdoden te verminderen.
De grenzen van verantwoord alcoholgebruik zijn afhankelijk van verschillende parameters: het percentage alcohol, het geslacht, het gewicht en de situatie waarin het alcoholgebruik plaatsvindt.