Ongeveer de helft van alle Vlaamse verpleegkundigen (45%) heeft het gevoel dat zijn of haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Voor ruim 20% is dat zelfs aanleiding om een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1.293 verpleegkundigen.
Door het toenemende geweld tegen hulpverleners wordt het psychosociaal welzijn in de zorg een steeds grotere uitdaging. Hoe kunnen preventieadviseurs een actievere rol spelen binnen residentiële voorzieningen, en dat vooral op afdelings- of leefgroepniveau?
Fouten zijn helaas een realiteit waar men in de gezondheidszorg niet omheen kan. Medische fouten hebben niet alleen gevolgen voor de patiënt, maar ook de zorgverleners kunnen eronder leiden. Dit laatste risico wordt vaak onderschat.
Op 25 maart 2022 organiseerde het European Biosafety Network een rondetafelconferentie in het federaal parlement rond de blootstelling aan kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen, in het bijzonder cytostatica en antineoplastische agentia. Diverse sprekers namen het woord en pleitten voor een betere bescherming van de werknemers. Ook de FOD Werkgelegenheid gaf zijn standpunt.
Gezondheidswerkers worden blootgesteld aan een toenemend aantal risico’s, vooral sinds de Covid-19-pandemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben een nieuwe gids gepubliceerd over de ontwikkeling en uitvoering van sterkere veiligheids- en gezondheidsprogramma’s voor gezondheidswerkers op het werk.
Een rapport van EU-OSHA beschrijft de risico’s waarmee werknemers in de gezondheids- en sociale zorg te maken krijgen. De onderzoekers baseerden zich daarvoor op de gegevens uit de drie ESENER-enquêtes. Wat zijn de tendensen op het gebied van veiligheid en gezondheid in de sector? Wat zijn met name de ergonomische en psychosociale risico’s?
Verpleegkundigen, artsen, psychologen of andere zorgverleners hebben doorheen hun werkdag een grote portie inlevingsvermogen en medeleven nodig. Soms kan het menselijk leed waarmee ze geconfronteerd worden zo groot en veel zijn, dat ook zij het emotioneel zwaar krijgen. Dit fenomeen wordt compassion fatigue of compassiemoeheid genoemd.
Het Universitair Ziekenhuis Gent heeft heel wat expertise opgebouwd rond evacuatiehulpmiddelen. Toch is evacuatie niet het eerste waar zij aan denken als er een brandalarm afgaat.
Het afval dat de verzorging van patiënten die besmet zijn met categorie A-virussen met zich meebrengt, moet verpakt worden volgens zeer strenge voorwaarden om te vermijden dat mensen besmet geraken tijdens het transport of de verwerking ervan. Dit geldt ook voor categorie A-afval dat alleen besmettelijk is voor dieren.