Ergonomie

Videocursus - Ouderenzorg – veiligheid & gezondheid voor zorgverleners

Deze videocursus (E-learning) behandelt de specifieke risico’s die gepaard gaan met het werken in een rust- en verzorgingstehuis.

Videocursus - Ergonomische principes voor het kantoor

Deze videocursus (E-learning) gaat in op de ergonomische principes die je kan toepassen bij de inrichting van een beeldschermwerkplek.

Pratique(s) de l’ergonomie: formation de 10 jours

Cette formation de 10 jours est une formation de base axée sur la pratique du terrain. Elle vise l'utilisation immédiate des compétences en situation professionnelle. À l'issue de la formation, les participants seront en mesure de reconnaître, de mesurer et d'évaluer les problèmes ergonomiques, de formuler des mesures d'amélioration et d'entreprendre des recherches complémentaires.

Dossier - Manuele transpalletten: handige hulpmiddelen

Manuele transpalletten (handpallettrucks) zijn ontworpen om te worden geduwd, getrokken en met de hand bestuurd. Ze hebben geen motor en worden frequent gebruikt in talrijke bedrijven. Toch leiden ze tot heel wat ongevallen, met verwondingen aan benen en enkels en geplette of geklemde voeten als gevolg.

Adviseur Ergonomie - 12daagse praktijkopleiding

Deze praktijkgerichte opleiding leidt tot het verbeteren van de arbeidsomstandigheden door via een multidisciplinaire methodiek het werk aan de mens aan te passen.

MSA-preventie begint al op school

Ongeveer een derde van de schoolkinderen en jongeren lijdt aan musculoskeletale aandoeningen (MSA), die erger kunnen worden wanneer ze beginnen werken. Vroegtijdige preventie en een levensloopbenadering van MSA zijn dan ook belangrijk voor een goede veiligheid en gezondheid op het werk (VGW), aldus EU-OSHA.

Instructiefiche: Een goede tilhouding aannemen

Het correct en verstandig tillen van een last betekent dat je zo weinig mogelijk draagt en daarbij je rug ontziet. Belangrijk is dat je altijd goed rechtstaat en door de benen buigt. Je benen moeten het gewicht dragen en niet je rug.