Psychosociale aspecten

Pesten op het werk, wekelijkse realiteit bij 1 op 7 Belgen

Uit een onderzoek van IDEWE waarvoor 17.000 personen bevraagd werden, blijkt dat bijna 15% van de Belgische werknemers minstens wekelijks gepest wordt op het werk.

Alcoholgebruik beïnvloedt job bij 1 op 10 werknemers

De KU Leuven bevroeg eind vorig jaar ruim 5700 Belgische werknemers over hun drinkgedrag. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat één op de tien werknemers tijdens de werkuren gevolgen ondervindt van zijn/haar alcoholgebruik.

Affiches als sensibilisatiemateriaal

De affiches "Agressie is onaanvaardbaar" en "Respecteer elkaar: Pesten is onaanvaardbaar" kunnen voor u als preventieadviseur een belangrijk hulpmiddel zijn in uw sensibilisatiecampagne over de gevaren van grensoverschrijdend gedrag op het werk.

Online-Training TV: Grensoverschrijdend gedrag op het werk

Pesten, ongewenst seksueel gedrag en geweld zijn gedragingen die niet door de beugel kunnen. Niet in je privéleven, of in het openbaar, en ook niet op het werk. 

PreventFocus: Rechtspraak m.b.t. Ongewenst Grensoverschrijdend Gedrag op het Werk

De Algemene Directie Humanisering van de Arbeid heeft onlangs, in twee stapjes, een overzicht gepubliceerd van de beslissingen van arbeidshoven en -rechtbanken over rechterlijke uitspraken bij klachten over OGGW (de verzamelnaam voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk) in ondernemingen.

Rechtspraak m.b.t. Ongewenst Grensoverschrijdend Gedrag op het Werk

De Algemene Directie Humanisering van de Arbeid heeft onlangs, in twee stapjes, een overzicht gepubliceerd van de beslissingen van arbeidshoven en -rechtbanken over rechterlijke uitspraken bij klachten over OGGW (de verzamelnaam voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk) in ondernemingen. 

Burn-outinterventies in bedrijven

Hoe verloopt een burn-outinterventie in een bedrijf? Met welke aandachtspunten moet men rekening houden? Welke voordelen kan een onderneming uit een anti-burn-outplan halen? Hieronder geven we u een overzicht van de punten die aan bod zijn gekomen tijdens een debat op de RTBF over burn-out.

Zin en onzin van een burn-outcoach op of naast de werkvloer.

De vakantie was nog volop aan de gang of het zomerakkoord van de Ministers werd plots een belangrijk nieuwsitem door de aankondiging van verplichte burn-outcoaches voor ondernemingen met meer dan 100 werknemers. Meteen daarna stelden verschillende werkgevers de vraag aan de externe diensten wat dit voor hen zou betekenen en welke rol de externe dienst daarin zou spelen.  

Stress tijdens zakenreizen: niet te verwaarlozen!

Volgens de studie "Voyage d’affaires et soutien émotionnel", die in Europa werd uitgevoerd door International SOS, een organisatie gespecialiseerd in het beheersen van gezondheids- en veiligheidsrisico’s in het buitenland, verklaart de helft van de Europese bedrijven geen emotionele ondersteuning te bieden aan hun medewerkers die op zakenreis gaan.

Geef je hersenen een break

Te lang aan één stuk doorwerken zorgt ervoor dat je hersenen moe worden waardoor je minder productief  te werk zal gaan. Korte pauzes, vijf minuten per uur is al voldoende, kunnen dat voorkomen. Hieronder vind je enkele tips die je helpen om goed te pauzeren.