Psychosociale aspecten

Burn-out als zwaard van Damocles boven Belgische bedrijven

Bright Link, een spin-off van de UCLouvain gespecialiseerd in het voorkomen van burn-out, bevroeg 5.000 werknemers over aspecten die verband houden met hun werk én met hun privéleven. De resultaten wijzen op een grote vermoeidheid en een aanzienlijk risico op burn-out. De belangrijkste stressfactoren waren volgens de respondenten tegenstrijdige werkinstructies en een hoge werklast.

Vroegere top France Télécom medeschuldig aan zelfmoorden personeel

De onderneming en drie topmannen van France Télécom kregen eind 2019 zware straffen opgelegd voor de zelfmoordepidemie die tien jaar eerder plaatsvond in het bedrijf.

Affiches als sensibiliseringsmateriaal: Alcohol, drugs en medicijnen

Affiches als sensibiliseringsmateriaal: Alcohol, drugs en medicijnen
De affiches "Alcohol verdubbelt het werk", "Alcohol en werk: een gevaarlijke combinatie!" en "Medicijnen en werk: soms een gevaarlijke combinatie" kunnen voor u als preventieadviseur een handig hulpmiddel zijn om werknemers bewust te maken van de risico's die werken onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen met zich mee kunnen brengen.

prevent[e]Training: Alcohol en drugs op het werk

prevent[e]Training: Alcohol en drugs op het werk
Alcohol en drugs kunnen de gezondheid, prestaties, reflexen en coördinatie beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn van alcohol- en druggebruik op het werk, en hoe de veiligheid van collega's, klanten en zichzelf hierdoor in het gedrang kan komen.

preventFocus: Alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid

preventFocus: Alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid
preventFocus-magazine – december 2019 Alcohol, drugs en medicatie kunnen de werkvloer onveilig maken. Om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te beschermen, moeten werkgevers zorgen voor een degelijk alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid (ADM-beleid). De cao 100 bepaalt de krijtlijnen voor een preventief beleid.

Canadees rapport: return on investment van programma’s voor mentaal welzijn

Recent Canadees onderzoek van Deloitte, een organisatie op het gebied van financiële en zakelijke dienstverlening, toont aan dat bedrijven die drie jaar op rij investeren in mentaal welzijn, voor elke geïnvesteerde dollar meer dan het dubbele terugkrijgen.

Open brief: artsen klagen werkomstandigheden huishoudhulpen aan

De afgelopen weken kwamen in België al meermaals huishoudhulpen op straat om een loonsverhoging te eisen. Nu klagen ook huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren de zware werkomstandigheden van de huishoudhulpen aan in een open brief.

Verbale agressie erkend als arbeidsongeval

Een politieagente werd door een mannelijke collega bedreigd en vernederd. Ze trok naar de rechtbank om dit als arbeidsongeval te laten erkennen. De krant La Dernière Heure, die over de zaak bericht, meldde onlangs dat de vrouw de zaak gewonnen had.