In België zijn valpartijen goed voor 17,5% van alle arbeidsongevallen. Daarmee is vallen de op twee na belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen, na verlies van controle over een machine en bewegen van het lichaam leidend tot uitwendig letsel.
Een Brits bouwbedrijf, dat ingeschakeld werd voor het vervangen van een oud asbestdak, werd veroordeeld tot het betalen van een boete voor een dodelijk arbeidsongeval, waarbij een werknemer door het dak viel. De klant moest eveneens een hoge boete betalen.
In 2017 kwam een arbeider om het leven toen hij in de Seine viel. Op 11 januari 2022, meer dan vier jaar na de feiten, veroordeelde de rechtbank van Évreux (Normandië) de onderaannemer die verantwoordelijk was voor de stelling op de werf, tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Vallen is de belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen met blijvende ongeschiktheid en dodelijke arbeidsongevallen. Valpartijen behoren eveneens tot de meest voorkomende ongevallen in huis. Wees er dus ook voor op je hoede als je van thuis uit werkt!
Een Duitse thuiswerker brak zijn ruggenwervel toen hij onderweg van zijn bed naar zijn bureau van de trap viel. Volgens de arbeidsrechtbank in Duitsland gaat het om een ongeval tijdens het woon-werkverkeer en moet de man vergoed worden voor de kosten die het ongeval met zich meebracht.
Ieder jaar sterven 684.000 mensen na een valpartij. De WHO (World Health Organization) lanceerde het ‘technisch pakket’ (technical package) Step Safely, dat concrete aanbevelingen bevat voor strategieën om valincidenten bij kinderen en adolescenten, werkenden en ouderen te voorkomen en te beheersen. In dit artikel focussen we op valpartijen bij werkenden.
Op 2 juli 2014 brak een actrice haar enkel en raakte ze gewond aan de nek tijdens een opname op zee. Bijna zeven jaar na de feiten erkende het Franse gerecht de ‘onverschoonbare fout’ van de productie en kreeg het slachtoffer een schadevergoeding toegekend.
Een elektromecanicien die in een Canadese voedingsmiddelenfabriek werkte, viel door een opening in een vloer en was op slag dood. Uit het onderzoek van de arbeidsinspecteurs van Quebec bleek niet alleen dat de opening niet afgeschermd was, maar ook dat er geen veilige werkmethode was gehanteerd.
Zoals elke werkgever is een privépersoon die zijn wettelijke verplichting inzake de bescherming van de gezondheid en veiligheid van zijn huispersoneel niet nakomt, aansprakelijk op grond van een onverschoonbare fout indien hij zich bewust was van een bepaald gevaar en niet de nodige maatregelen had genomen om zijn personeel te beschermen, zo oordeelt het Hof van Cassatie.