Koud

Warme kledij voor buiten werken op koude dagen

Onderkoeling, vrieswonden, koubulten, … Buiten werken bij koude temperaturen brengt heel wat risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om de juiste kledij aan te trekken aan het begin van een koude werkdag.

Dossier: De risico’s van buiten werken in de winter

De winter komt eraan. Tijd om ‘s avonds de warme dekentjes en kersenpittenkussens boven te halen. Overdag zitten de meeste mensen ook warm binnen op hun werk, maar buitenwerkers hebben die luxe niet. Zij moeten ook bij koude temperaturen en slechte weersomstandigheden naar buiten om hun werk te doen. Wat zijn de risico’s van buiten werken in de winter en hoe kan je je ertegen wapenen?

Warm aanbevolen bij werken in de koude: Java-applet voor ISO-norm 11079

Koude wordt vaak als minder prettig ervaren, maar wanneer is de blootstelling aan koude oncomfortabel, onveilig of zelfs schadelijk voor de gezondheid? De blootstelling aan koude evalueren is gemakkelijker dan het evalueren van de blootstelling aan warmte – waarvoor een vochtige globethermometer (wet bulb globe thermometer, WBGT) – omdat bij koude een ‘gewone’ thermometer gebruikt mag worden. We bespreken een Zweedse Java-applet die het gemakkelijk maakt om de ISO-norm 11079 na te leven.

Werken in de winter: wat zijn de regels?

Wie in de open lucht werkt, krijgt regelmatig te maken met ongunstige weersomstandigheden. Zeker in de herfst en winter, als er regen, mist, hagel, vorst en sneeuw in de lucht hangt. Waar de één na drie druppels al beschutting zoekt, trekt de ander nog niet eens een regenjas aan. De reactie op de weersomstandigheden verschilt dus per individu, maar de regels zijn voor iedereen gelijk. 

Wapen je tegen de koude

Sommige mensen werken in weer en wind. En dat is niet altijd makkelijk. Soms heeft het weer maar een beperkte invloed op het welzijn: humeur en motivatie variëren volgens de seizoenen. Soms is het weer een belangrijk element in het preventiebeleid. Voor wat sneeuw of regen wordt een bouwwerf immers niet stilgelegd.