Biologisch risico

Covid-19: welke verdunning bleekwater gebruiken om te reinigen?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is een goede hygiëne erg belangrijk. Om grote oppervlakken te reinigen, kan men bleekwater gebruiken, maar met welke verdunning?

Opgepast voor legionella na heropstart bedrijf

Wanneer bedrijven, horecazaken en sportzalen heropstarten na de lockdown door het coronavirus, is het belangrijk om de leidingen goed te spoelen zodat alle bacteriën weg zijn en een mogelijke legionellabesmetting uitgesloten wordt.

Covid-19: ademhalingsmaskers

Het Covid-19-virus wordt overgedragen via neusvocht, speeksel en druppeltjes die we uitstoten bij het praten, hoesten of niezen. Welk type beschermingsmasker kan men best gebruiken: een chirurgisch masker of een FFP-masker? Het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS) geeft een antwoord op deze vraag.

Ontsmetten van ‘arbeidsmiddelen’: smartphone, muis, toetsenbord

Met het oog op de indijking van het coronavirus is het erg belangrijk om de smartphone, het toetsenbord en de muis regelmatig te ontsmetten. Hieronder geven we enkele tips van Le Figaro en dr. Johan Sterckx, arbeidsarts en hygiënist.

Coronavirus: hoe risicopersonen opsporen?

Aangezien de werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid en de veiligheid van zijn werknemers, moet hij in de huidige coronacrisis proberen om risicosituaties te identificeren en kwetsbare werknemers in zijn bedrijf op te sporen. Hoe kan dit wanneer de gezondheidsgegevens vertrouwelijk zijn?

Frankrijk: onderzoekster gestorven aan ziekte van Creutzfeldt-Jakob

In juni 2019 overleed een jonge Franse onderzoekster aan het INRA (het Frans nationaal instituut voor agronomisch onderzoek) nadat ze de gekkekoeienziekte had opgelopen tijdens een proef in een onderzoeklaboratorium in 2010. Haar familie dient een klacht in tegen het instituut wegens “onopzettelijke doodslag” en wegens “het in gevaar brengen van andermans leven”.

Veiligheid in de onderzoekslaboratoria: jonge onderzoekers begeleiden

Om de gezondheid van de werknemers uit de medische onderzoekswereld te beschermen maar ook om de milieurisico’s te beperken, hebben de laboratoria strikte regels ingevoerd. PreventFocus sprak met Frédéric Paulart, de beheerder van de laboratoria van het Institute for Medical Immunology van de Université Libre de Bruxelles (ULB), en wilde van hem te weten komen hoe de risico’s worden beheerst in een omgeving met veel personeelswissels. 

Voedselveiligheid in grootkeukens

Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.

Cytomegalievirus en moederschapsbescherming

De werkgroep wetenschappelijk advies van de Vlaamse wetenschappelijke vereniging voor arbeidsgezondheidskunde (VWVA) raadt aan om zwangere kinderverzorgsters in kinderdagverblijven of crèches zo snel mogelijk uit hun werksituatie te verwijderen. Voor andere risicogroepen klinkt het advies gematigder.

Accidenteel bloedcontact: nog werk aan de winkel

Bij gebrek aan Belgische cijfers kunnen de gegevens van onze Franse buren wellicht enig licht werpen op de evolutie van de preventiepraktijken inzake accidenteel bloedcontact. Een korte stand van zaken.