Voedselbesmetting

FAVV: tips voor veilig tafelen bij hoge temperaturen

De zon schijnt en de temperaturen lopen op. Ideaal voor een picknick of een barbecue. Maar hoge temperaturen stimuleren de ontwikkeling van allerlei micro-organismen in voedsel zoals bacteriën, en ook insecten liggen op de loer. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) geeft enkele tips om je etentje veilig te laten verlopen.

Sanitaire installaties in de bedrijfskeuken: vormgeving en gebruik

Vele grotere ondernemingen hebben een grootkeuken. Het personeel dat instaat voor de bereiding en het serveren van de maaltijden, moet beschikken over eigen sanitaire installaties. Hoe moeten die eruitzien? En mogen deze ook gebruikt worden door de gebruikers van de eetgelegenheid, zoals de eigen personeelsleden, bezoekers en de werknemers van onderaannemers?

HACCP en voedselveiligheid

Voedselveiligheid is regelmatig in het nieuws door terugroepacties bij grootwarenhuizen of voedselvergiftigingen bij schoolkinderen. Maar ook op het werk moet er continu aandacht zijn voor voedselveiligheid.

PreventMemo - HACCP

HACCP staat voor Hazard Analysis of Critical Control Point, ofwel risicoanalyse van kritieke controlepunten in het
productieproces. Deze analyse is de basis om de voedselveiligheid tijdens het productieproces en de distributiecyclus
te beheersen en te bewaken.

Instructiefiche: Goede praktijken van voedselhygiëne: ook thuis!

HACCP toepassen thuis is niet nodig: het risico dat de hele bevolking besmet raakt, is immers behoorlijk klein. Maar om je gezin te beschermen, zijn goede praktijken van voedselhygiëne wel noodzakelijk.

Quiz: HACCP, waarover gaat het precies?

Lees eerst de tekst over dit onderwerp

HACCP: Waarover gaat het precies?

In ondernemingen waar levensmiddelen worden behandeld, valt vaak de term HACCP. Een onsympathiek letterwoord, dat de Engelse afkorting vormt voor "gevarenanalyse - kritische punten van controle om de risico's te beheersen". HACCP staat niet voor hygiëneregels als zodanig, maar voor een methode gericht op voedselveiligheid. Een woordje uitleg.