1,3-butadieen is een kleurloos gas dat als kankerverwekkend en mutageen wordt ingedeeld en waaraan werknemers in de chemische en de petrochemische sector kunnen worden blootgesteld. Het INRS (Frans nationaal instituut voor onderzoek en veiligheid) heeft de resultaten bekendgemaakt van een nationale meetcampagne in verband met beroepsmatige blootstelling in achttien activiteitensectoren.
In Frankrijk onderzoekt het Bureau d’Analyses des Risques et Pollutions Industriels (BARPI - Frans bureau voor de analyse van industriële risico’s en pollutie) industriële en technologische ongevallen. Hieronder volgt de analyse van een brand die plaatsvond in de koelruimte van een chemische fabriek.
Inadembaar kristallijn silicastof komt op praktisch elke werf voor. Het is een kankerverwekkend agens, dus de blootstelling moet beperkt worden. Om werknemers te beschermen, moet men eerst collectieve maatregelen nemen (bv. water gebruiken om de concentratie in de lucht te doen dalen). Pas in tweede instantie moet men individuele oplossingen zoeken.
Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft een evaluatie van de beperkingsprocedure in het kader van de REACH-verordening (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of CHemicals) gepubliceerd. Uit deze studie blijkt dat de maatschappelijke baten van deze beperkingen aanzienlijk hoger zijn dan de daarmee gepaard gaande kosten.
Het team van het Europese onderzoeksproject caLIBRAte creëerde een nieuw portaal voor de beoordeling en het beheer van risico’s in verband met nanotechnologieën: Nano-Risk Governance Portal.
Soldeerpasta bevat dikwijls colofonium. Deze stof is een belangrijke veroorzaker van beroepsastma en van beroepsgebonden allergisch contacteczeem. Dit kan voorkomen worden met enkele maatregelen.
De exploitant van een Sevesohogedrempelbedrijf moet een veiligheidsrapport indienen. De Afdeling van het toezicht op de chemische risico’s (ACR), dat bevoegd is voor de veiligheid van de werknemers in de Sevesobedrijven (‘interne veiligheid’), publiceerde in juni 2020 de tweede versie van haar ‘Leidraad voor het beschrijven van de interne veiligheid in het veiligheidsrapport'.
Op 26 september 2019 legde een grote brand de chemische fabriek van Lubrizol in Rouen in de as: 30.000 m² en 9.500 ton brandbare producten gingen in vlammen op, wat voor een grote rookpluim zorgde, die zelfs honderden kilometers verderop te zien was. Het aanpalende bedrijf, NL Logistique, werd ook getroffen. Het inspectierapport over deze brand maakt gewag van verschillende tekortkomingen. De Franse krant Le Monde publiceerde onlangs nieuwe informatie over de oorzaak van de brand.