Eind maart 2023 werd een minireeks podcasts online gezet in het kader van de acties gecoördineerd door het federaal netwerk mentale gezondheid op het werk. De acties, die gericht zijn op werknemers en hun werkgevers, willen de toegang tot de bestaande instrumenten op het gebied van mentaal welzijn op het werk vergemakkelijken.
De impact van nieuwe digitale technologieën op het werk wordt het onderwerp van de nieuwe campagne voor een gezonde werkplek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA), die zal lopen van 2023 tot 2025. Het Agentschap publiceerde alvast een beleidsnota over de gevolgen, risico’s en mogelijkheden van cognitieve automatisering voor veiligheid en gezondheid op het werk.
Onderzoek van Securex en de KU Leuven toont aan dat bijna 28,5% van de Belgische werknemers een risico loopt op burn-out. Bijna de helft van hen (13,4%) zou zelfs op de rand staan van een burn-out. Die laatste groep groeide met maar liefst 61,4% sinds de start van de coronacrisis. Vijf specifieke (werk)kenmerken zijn volgens het onderzoek verantwoordelijk voor 41% van alle burn-outklachten.
Vakantie is voor velen het hoogtepunt van het jaar. Het woord komt van het Latijnse vacare, wat ‘leeg, vrij, zonder beheerder of eigenaar zijn’ betekent. Het is dus letterlijk ‘leegmaken’. Ontspannend, toch? Of is er soms helemaal geen sprake van ontspanning?
Een onderzoek van StepStone bij bijna 250 Belgische managers toont aan dat een vijfde van hen mentale steun heeft gezocht in 2021. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de vorige enquête, die werd georganiseerd in 2019. Toen ging het om slechts 6% van de deelnemende managers.
Werkgeluk kan – puur preventief – helpen tegen toxische stress en burn-out. Maar wat is duurzaam werkgeluk? Wat zijn de componenten van een gelukkige cultuur? Hoe kan het in de praktijk aangepakt worden?
Vaak wordt er over een burn-out gesproken wanneer iemand langere tijd ziek is en de oorzaak in de psychosociale sfeer ligt. Maar het probleem is veel groter en bepaalde aspecten van burn-out worden onderbelicht: de zichtbaarheid, de omvang, de beheersbaarheid en het feit dat vooral gemotiveerde en productieve medewerkers er slachtoffer van worden.
Burn-outs zijn aan een opmars bezig. Een burn-out leidt tot gevoelens van vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van de job en een afname van de productiviteit. Maar hoe ontstaat dit fenomeen? Dit artikel toont aan de hand van een paar eenvoudige schema’s welke processen in de hersenen tot een burn-out kunnen leiden.
Uit het jaarverslag 2019 van Unia blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie en racisme, in vergelijking met 2018, met meer dan 13% is gestegen. Het werkelijk cijfer ligt allicht hoger, aangezien niet alle voorvallen gemeld worden. Dat geldt ook op de werkvloer. Maar wat doe je als je getuige bent van racisme of wanneer je zelf gediscrimineerd wordt?