Het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet onlangs weten dat het aan de slag gaat met een nieuwe aanpak van arbeidsongevallen met licht letsel tot gevolg. Het uitgangspunt is dat hierdoor de veiligheid in bedrijven zal verbeteren.[1] Wat zijn de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse.
Luxemburg zit niet stil wat arbeidsveiligheid betreft. Zo heeft de Luxemburgse arbeidsinspectie (ITM) sinds het begin van de coronacrisis al 1.629 controles uitgevoerd om na te gaan of werknemers optimaal beschermd worden tegen het risico op besmetting. Daarnaast voerde de Association d’assurance accident (Luxemburgse vereniging van ongevallenverzekeraars – AAA) in 2019 een nieuw bonus-malussysteem in en kon het een daling van het aantal ongevallen melden.
Een communicatieconsulente die op een boerderij een film voorbereidde, werd gegrepen door de slecht beveiligde aandrijfas van een tractor en kwam hierbij om het leven. Conclusie: beveilig uw machines, en bescherm niet alleen uw werknemers, maar ook uw bezoekers.
Op 1 oktober 2020 wordt een actieve wachtdienst voor de aangifte en het onderzoek van zeer ernstige arbeidsongevallen die zich voordoen buiten de kantooruren, operationeel binnen de afdeling van het regionaal toezicht van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk.
Volgens de Franse website siecledigital.fr geven kabels op de werkvloer stof tot nadenken. Een goed kabelmanagement voorkomt arbeidsongevallen en draagt bij aan de orde en netheid op de werkplek.
De Franse website lebigdata.fr heeft een beter beeld proberen te schetsen van de potentiële impact van artificiële intelligentie (AI) op het arbeidsrecht. Daarvoor gingen ze te rade bij een in sociaal recht gespecialiseerde advocaat. Hieronder volgt een korte samenvatting.
In juli 2018 kwam een operator van een verpakkingsbedrijf met zijn arm vast te zitten in een machine. Hij liep daarbij meerdere breuken op. De Brugse rechtbank bevond het bedrijf en de zaakvoerder schuldig en legde hen een boete op.
In november 2013 kwamen twee arbeiders om het leven bij een ontploffing in een Total-raffinaderij in de haven van Antwerpen. Op 25 juni 2020 verwees de Antwerpse raadkamer vijf bedrijven, waaronder het Franse Total, naar de correctionele rechtbank.
Op 3 april 2020 gebeurde er in een Noord-Frans bedrijf een dodelijk arbeidsongeval: een onderhoudstechnicus kwam vast te zitten in een droogtrommel tijdens een herstelling. Hoe kon dit gebeuren?