Onderwijsinstelling

Geluidsblootstelling en gehoorschade in het onderwijs

Leerkrachten worden dagelijks blootgesteld aan een geluidsniveau van minimum 71 dB(A). Op de speelplaats en in de sporthal overschrijdt het geluid zelfs de drempel van 85 dB(A). Dat blijkt uit een onderzoek van externe preventiedienst Groep IDEWE. De mogelijke gevolgen zijn gehoorschade en stemproblemen.

Fysieke en psychische klachten bij leerkrachten

De balans tussen werk en privéleven, goede relaties met de collega’s en zelfs lawaai in de klas: allemaal hebben ze een invloed op hoe goed een leerkracht in zijn vel zit. Leerkrachten voelen zich doorgaans ongezonder dan andere hoogopgeleiden en kampen met stress en een waaier aan fysieke klachten. Nochtans zijn er bij het Vlaams onderwijzend personeel vanaf 58 jaar meer mentaal gezonde leerkrachten aan het werk: de ‘survival of the happiest’. Nu de pensioenleeftijd omhoog gaat, wordt één vraag steeds belangrijker: hoe houden we onze leerkrachten gezond en gelukkig?

Gezondheidstoezicht en stagiairs

Met de start van het nieuwe schooljaar komen er binnenkort ook weer stagiairs op de werkvloer. Dat vraagt om de nodige afspraken tussen het bedrijf, de onderwijsinstelling en de stagiair. Een belangrijk element hierin is de organisatie van het gezondheidstoezicht. 

Is er meer geweld in onze scholen?

Zijn leerkrachten en leerlingen vaker het slachtoffer van geweld dan vroeger? Wat zijn de gevolgen van deze evolutie op het terrein? Wat zijn de ervaringen van de leerkrachten? PreventFocus sprak hierover met Olga Hartman, Vinciane Jadoul en Fabienne Beckers, drie leerkrachten lichamelijke opvoeding in het Centre scolaire des Dames de Marie in Sint-Joost-ten-Node.

Jong geleerd is oud gedaan

In het Sint-Cordula-Instituut in Schoten wil men de leerlingen reeds op school bewust maken van de risico’s op de werkvloer. Lut Asselberg, leerkracht economie en preventieadviseur gespecialiseerd in psychosociale aspecten, is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van een reële preventiecultuur. De voorbije twee jaar organiseerde zij bedrijfsbezoeken en een cursus die volledig gewijd is aan de preventie. Het originele project ‘Jong geleerd is oud gedaan’, dat werd opgezet naar aanleiding van de Safe Start Award, vertrekt van het principe dat wat we leren als we jong zijn voor altijd verankerd blijft in onze gewoonten. PreventFocus had een gesprek met deze dynamische vrouw.

Bedrijf en school werken samen voor meer veiligheid

Hoe kan je er als school voor zorgen dat je leerlingen even veilig werken op de stageplaats als op de school? Het Technisch Instituut Sint-Lodewijk in Genk werkt nauw samen met schrijnwerkerij Inter-Systems om haar leerlingen eenzelfde bescherming te bieden als op school. “Ook onze eigen werknemers hebben nu meer aandacht voor veiligheid”, klinkt het bij Inter-Systems.

Stagiairs en arbeidsongevallen

Vanaf 1 januari 2008 zullen de arbeidsongevallen van onbezoldigde stagiairs gedekt zijn, en dit in het kader van de arbeidsongevallenverzekering van de onderwijsinstelling. Deze wordt als de werkgever beschouwd. Deze verplichting vloeit voort uit een KB dat het toepassingsgebied van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 uitbreidt.

Geknipt voor het vak

Het beroep van kapper houdt een pak risico’s in. Alert zijn voor en leren omgaan met de risico’s van het vak begint al op de schoolbanken. Luc De Clerck heeft daarom het Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen in Gent doorgelicht en de risico’s in kaart gebracht. Zijn resultaten vormden meteen de basis voor een reeks preventiemaatregelen.