Brandweer

Advies van de Hoge Gezondheidsraad over onderhandschoenen voor brandweer

In Advies 9542 geeft de Hoge Gezondheidsraad, na een kort overzicht van de beroepsrisico's voor de brandweer, aanbevelingen over het mogelijke gebruik van handschoenen van nitrilbutadieenrubber om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te verminderen.

Brandweerman/-vrouw: een beroep ingedeeld als kankerverwekkend voor de mens

In juni 2022 kwamen 25 wetenschappers uit acht landen samen in Lyon (Frankrijk) bij het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) om hun onderzoek naar de kankerverwekkendheid van de beroepsmatige blootstelling van brandweermannen en -vrouwen af te ronden. Het beroep van brandweerman/-vrouw werd ingedeeld als ‘kankerverwekkend voor de mens’ (groep 1) op grond van voldoende bewijzen van kanker bij de mens.

Hygiëneconcept bij de brandweer

Brandweermannen komen tijdens het bestrijden van brand in contact met rook, die schadelijke stoffen bevat. Om negatieve gezondheidseffecten te voorkomen, is het noodzakelijk dat de brandweer een goede hygiëneprocedure volgt. Adjunct-preventieadviseur Alexis De Regge laat ons kort kennismaken met het nieuwe hygiëneconcept van brandweerzone Oost (Oost-Vlaanderen).

Hoger risico op kanker bij brandweerlui

Uit tal van studies blijkt dat brandweerlui een hoger risico op kanker lopen doordat ze herhaaldelijk aan toxische stoffen worden blootgesteld. Volgens een recent Frans rapport zijn die risico’s vooral te wijten aan ontbrekende of ondoeltreffende processen om het materieel dat tijdens interventies wordt gebruikt, te reinigen en te ontsmetten. In België legt een Ministeriële Omzendbrief de nadruk op het belang van het goed gebruik en onderhoud van de interventiekledij van de brandweer.

Interventie bij asbestincidenten

Asbest is nog aanwezig in sommige gebouwen of installaties. Bij een incident kan de asbest vrijkomen en zo extra risico's inhouden voor de hulpverleners en omwonenden. De aanpak van asbestincidenten vergt daarom extra beschermingsmaatregelen en een goede coördinatie tussen de betrokken hulpverleningsdiensten.

 

Het belang van brandpreventie en noodplanning

Hoe kan je de schade bij een brand zo veel mogelijk beperken? Bij communicatiebedrijf en drukkerij Artoos|Hayez weten ze hoe. In 2011 vernielde een uitslaande brand een deel van het bedrijf. Dankzij een goed overdachte compartimentering bleef de schade grotendeels beperkt tot ‘slechts’ één afdeling. 

Omzendbrief gebruik en onderhoud van de interventiekledij

Op 14 augustus publiceerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een omzendbrief waarin hij de nadruk wil leggen op het belang van het goed gebruik en onderhoud van interventiekledij van de brandweer. De omzendbrief bevat enkele praktische richtlijnen en aanbevelingen.

Brandweerhelmen met zichtverbetering?

Twee studenten van de Parijse Ecole Nationale des ponts et chaussées hebben een brandweerhelm ontwikkeld waarmee brandweerlui door rook heen kunnen kijken.

Omzendbrief verduidelijkt regels rond federaal geschiktheidsattest brandweer

De brandweerhervorming heeft niet alleen gevolgen voor de zones, ook voor de brandweerlieden zelf verandert er een en ander. Het nieuw administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones voorziet in een federaal geschiktheidsattest. Elk toekomstig operationeel lid van de brandweerzones moet zo'n attest behalen voor hij of zij aangeworven kan worden in de graad van brandweerman of kapitein.

Brandweerhervorming 10 jaar na de gasramp van Gellingen

Na vrijwel elke zware ramp werd de Belgische regelgeving rond brandbestrijding aangepast. Dit was onder andere het geval na de brand in de Innovation (1967) en de Switel Brand (1994). De gasramp in Gellingen uit 2004 lag aan de basis van de jongste wijziging: het KB van 26 februari 2014 tot indeling van de zones in categorieën bedoeld in artikel 14/1 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de Civiele Veiligheid (BS 20 april 2014).